Köyde doğal gofret
Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden kuru kaymak, lezzetiyle her yaş grubunun ilgisini çekiyor.
BAL DÖKÜLEREK SERVİS EDİLİYOR
Sabahın erken saatlerinde ineklerden sağılan süt, bağ çubuğu ve saman kullanılarak yakılan toprak tandırlarda kazanlarla kaynatılıyor. Bir tas yardımıyla bir-iki metre yüksekten köpürtülerek tepsiye dökülen süt, kor ateş üzerine konan tepside dinlenmeye bırakılıyor. Ortalama 6 saat bekletilen tepsinin üzerinde biriken kaymak bıçak yardımıyla kesiliyor ve oklava yardımıyla yufka gibi katlanarak konulduğu kalburun üzerinde 4 gün süreyle kurumaya bırakılıyor. Zahmetli aşamaların ardından ortaya çıkan kuru kaymak, küçük dilimler halinde, üzerine bal dökülerek servis ediliyor.
DAMAK TADINA ÇOK UYGUN
Kazmaca Köyündeki düğün ve nişan merasimlerinin yanı sıra evlerde ağırlanan misafirlere çerezin yanında da ikram edilen "doğal gofret" olarak adlandırılıyor. Kuru kaymak, atıştırmalık bir ürün olarak doğallığı ve besleyiciliği ile yoğun talep görüyor. Yaklaşık 30 yıldır kuru kaymak yaptığını belirten Mihriban Şen, sütün sofraya kuru kaymak olarak gelinceye kadar geçen süreçteki meşakkatli işlemleri anlattı. Şen, "Tandırı yakıyoruz, sütü kaynatınca tepsiye döküyoruz. 6 saat dinlenince kaymağı tepsiden alıp kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra üzerine şerbet veya bal döküp yiyoruz. Yapımı çok zor, zahmetli” dedi. Köyde yaşayan Ersin Doğru da "İnsanlar artık tamamen doğal ürünlere yöneldi, kuru kaymak yüzde 100 sütten oluşuyor, başka hiçbir katkı maddesi yok. Biz doğal gofret diyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.