Kırıkkale’nin markası Hasandede Üzümü

Kırıkkale’nin markası Hasandede Üzümü

Hasandede Kasabasında görevli TARGEL Ziraat Mühendisi Aylin Baydar, kasabadaki çiftçilere bağ hastalık ve zararlıları konusunda toplantı düzenledi. Toplantıda...

Hasandede Kasabasında görevli TARGEL Ziraat Mühendisi Aylin Baydar, kasabadaki çiftçilere bağ hastalık ve zararlıları konusunda toplantı düzenledi. Toplantıda Mühendis Baydar, Hasandede üzümünün Kırıkkale’nin en önemli markalarından biri olduğunu söyledi. BAĞCILIK ÖNEMLİ Ziraat Mühendis Baydar, yörede sıkça karşılaşılan bağ mildiyösü, külleme, bağ uyuzu, salkım güvesi gibi konularda üreticileri bilgilendirdi. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş’ın yanı sıra teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı. Bağcılığın Kırıkkale için önemini olduğunu belirten Kırbaş, ilde bağcılık kültürünün çok eskilere dayandığını söyleyerek ilde yaklaşık 20 çeşit üzüm yetiştirilmesine karşılık sadece Hasandede ve Alfonso çeşitlerinden iklim ve toprak istekleri ve pazar bulma noktasında kazançlı bir üretim yapılacağını tespit ettiklerini söylemiştir. KIRIKKALE HAK ETTİĞİ YERE GELECEK Bu amaçla bağcılıkta Kırıkkale’yi yine hak ettiği yere getirmek için imkânlar ölçüsünde kaynak kullanacaklarını söyleyen Kırbaş, son zamanlarda bağcılığa olan ilginin artması ve yeni bağ tesislerinin kuruluyor olması sevindirici olduğunu sözlerini ekledi. Aylin Baydar ise Hasandede üzüm çeşidinin, yaygın olarak İç Anadolu’da Kırıkkale, Ankara ve Kırşehir’de yetiştirilen, hastalıklara, soğuğa, kurağa dayanıklı bir çeşit olduğunu, hem sofralık hem de şaraplık olarak tüketilebilen bu çeşidin tadının normal olduğunu vurguladı. TANE İÇİNDE 2-3 ÇEKİRDEK Baydar, “Taneleri yeşil-sarı renkli, yuvarlak ve orta irilikte ve tane içinde 2-3 çekirdek bulunmaktadır. Salkımları iri (300-400 g) ve olgunlaşma zamanı açısından, orta mevsimde olgunlaşan bir çeşittir. Hasandede üzümü yetiştiriciliğinde kısa budama tavsiye edilmektedir. İlk sürme tarihi yüksek sistem bağcılıkta, mayıs ayının ilk haftasında başlarken ilk çiçeklenme, bundan yaklaşık bir ay sonra haziran ayında gözlenmektedir. Ağustos ayının ilk haftasında ben düşme döneminin gözlendiği çeşidimiz ekim ayında hasat edilmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.