Kahverengi domates Kumato Türkiye piyasasında

Kahverengi domates Kumato Türkiye piyasasında

Rekabet etkisiyle büyük önem kazanan markalaşma, tarım sektöründe de kendisini göstermeye başladı. Yüzlerce çeşidi bulunan domates, markalaşmada sektöre...

Rekabet etkisiyle büyük önem kazanan markalaşma, tarım sektöründe de kendisini göstermeye başladı. Yüzlerce çeşidi bulunan domates, markalaşmada sektöre öncülük ediyor. Dünyanın en büyük tarım şirketlerinden olan Syngenta, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)'sız klasik ıslah yöntemiyle geliştirdiği kahverengi domatesi, Kumato markasıyla Türkiye piyasasına sundu. İlk kez İspanya'da yetiştirilen ve 'Akdeniz Domatesi' olarak da bilinen Kumato, normal domatesten farklı bir görüntüye sahip. Alışılagelmiş kırmızı domatesten farklı olarak 'kahverengi' görüntüsüyle dikkat çeken Kumato domatesi, iyi tarım uygulamaları kullanılarak üretiliyor. Görüntüsünün yanı sıra lezzeti ve aromasıyla da normal kırmızı domatesten oldukça farklı. Ayrıca, asit-şeker dengesi ve yüksek likopen oranına sahip. Uzmanlar Seracılık tarafından modern tekniklerle yetiştirilen kahverengi domates, sofralarda yerini almaya hazırlanıyor. Kilosu 4 liraya satılan kahverengi domatesten 2010 yılında 400 ton üretilmesi planlanıyor. Kumato domatesi, 1970'li yıllarda İspanya'da tarımla uğraşan Luis Ortega adlı bir genç tarafından keşfedildi. Merakı sayesinde tarlada sıranın sonunda kalan, bu yüzden daha az su alan domateslerin renklerinin farklı, ancak aromalarının daha yoğun ve lezzetli olduğunu keşfeden Ortega, farklı özgün bir renge ve yoğun aromaya sahip bir domates yetiştirmeyi hedefledi. Bu hedef doğrultusunda, geleneksel teknikleri ve doğal yetiştirme yöntemlerini uygulayarak yorulmaksızın sarf edilen çabaların sonucunda Kumato domatesi ortaya çıktı. Türkiye'deki Kumato domates üretimi, potansiyel pazar ve gelecek hedefleriyle ilgili bilgi veren Uzmanlar Seracılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Yurdagül, Kumato domatesini 2009 yılında Antalya'daki seralarında deneme amaçlı yetiştirmeye başladıklarını söyledi. Deneme üretim öncesi çeşitli anket ve araştırmalar yaptırdıklarını belirten Yurdagül, "Araştırmalar, Kumato domatesinin, Türkiye'de ideal iklim koşullarından dolayı en iyi Antalya ve çevresinde yetişebileceğini ortaya koydu. Kumato domatesi tüm diğer domates çeşitleri gibi dalında bekletildiğinde kırmızıya döner, fakat aromasının en yoğun olduğu kahverengi döneminde toplanması ayrı bir lezzet verir." dedi. 2010 yılında 400, 2011 yılında ise 600 ton üretim hedeflediklerini kaydeden Yurdagül, Kumato'nun ihracatına da başladıklarını aktardı. Rusya'ya 7 ton ihracat yaptıklarını anlatan Yurdagül, "Rusya'dan çok yoğun talep alıyoruz. Önümüzdeki yıl ihracat hacmini arttıracağız." diye konuştu. Kumato domatesinin, piyasada üzerlerine yapıştırılan etiketlerinden tanınabileceğini belirten Yurdagül, "Taklitlerine karşı dikkatli olun" diye uyardı. Kumato domatesi, Türkiye'de ideal iklim koşullarının bulunabildiği en iyi Antalya ve çevresinde yetiştiriliyor. Domatesin daha lezzetli olması için ormanlık alan veya rakımı yüksek yerler tercih ediliyor. GDO'suz doğal bir ürün. İyi Tarım Uygulamaları'nın yanı sıra dünya standartlarına uygun sertifikalı olarak üretiliyor. İçten dışa doğru olgunlaşıyor. Uzun süre beklediğinde ise rengi kırmızıya dönüşüyor. Kumato domatesi halen İspanya, Fransa, Belçika, İsviçre, Yunanistan, Hollanda ve Türkiye'de 11 üretici firma tarafından yetiştiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.