
İncirde 'ekşilik böceği' mücadelesi başladı
Ülkenin kuru incir ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Aydın’da ekşilik böceği ile mücadele başladı. İncirde aflatoksine de yol açan ekşilik...
A+A-
Ülkenin kuru incir ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Aydın’da ekşilik böceği ile mücadele başladı. İncirde aflatoksine de yol açan ekşilik böceğiyle mücadelenin önemine değinen Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, kaliteli incir için ekşilik böceği mücadelesinin önemli olduğunu belirtti.
Ekşilik böceğiyle ilgili mücadele açıklaması yapan Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “İncir yetiştiriciliği Ege Bölgesi'nin Büyük ve Küçük Menderes nehirleri arasında kalan vadi ve dağlık alanlarda yapılmaktadır. Ülkemiz kurutmalık incir üretiminde dünyada birinci sırada bulunmakta olup, toplam kuru incir üretimin yüzde 80'i Aydın ilinde yapılmaktadır. Dünyada incir denince akla Türkiye, Türkiye'de ise Aydın ili ve Sarılop çeşidi gelmektedir. İncir ve Aydın kelimeleri özdeşleşmiştir. Zaten coğrafi işaretle de tescil edilmiştir. Kuru incir Aydın ekonomisi için oldukça önemli bir ürün olup, ülkemiz dünya kuru incir üretiminde yüzde 55-60'lık payla birinci sırada yer almaktadır. Kurutulan incirlerin tamamına yakın bir kısmının ihraç edilmesi ile yılda yaklaşık 170-180 milyon dolar ve taze incir ihracatından da 35 milyon dolar ile yaklaşık 210 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanmaktadır. Bununla beraber iç tüketimdeki miktarı ve yüksek katma değeriyle, kuru incirin ülkemize getirisi bu rakamdan çok daha fazla olmaktadır.” dedi.
Bu haber toplam 484 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.