1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Helal Gıda Dönemi
Helal Gıda Dönemi

Helal Gıda Dönemi

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) lokantalar, kafeterya, pastane ve market gibi yerler için ‘Helal Hizmet Belgesi’vermeye başladı. ZORLAYICI HÜKÜM...

A+A-

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) lokantalar, kafeterya, pastane ve market gibi yerler için ‘Helal Hizmet Belgesi’vermeye başladı. ZORLAYICI HÜKÜM BULUNMUYOR Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, 4 Temmuz 2011 tarihi itibarıyla başlanan Helal Gıda Belgelendirmesi kapsamına Helal Hizmet Belgelendirmesi'ni de eklendiğini ifade etti. Helal gıda sertifikası alma şartları arasında, hijyen ve alkolün kullanılmamasının da yer aldığını dile getiren Kırbaş, TSE’ce helal hizmet belgelendirmesinin helal ürün belgelendirmesinde olduğu gibi tamamen gönüllülük esasına dayandığı, zorlayıcı herhangi bir hüküm bulunmadığını bildirdi. HELAL MENÜ Helal olma şartları hakkında bilgi veren Kırbaş, “Helal Hizmet Belgelendirmesinde üretim makine ve ekipmanın kullanılan yağların gıda üretimine ve helal şartlarına uygunluğu aranacak. Personel hijyeninde ve üretim donanımının hijyen ve sanitasyonunda kullanılan yasal olarak kullanımına izin verilen kimyasalların helal şartlara uygunluğu kontrol edilecek. Tesislerde müşteriye sunulacak helal ürünler helal menü başlığı adı altında gruplandırılacak. Helal menü gruplarında hiçbir suretle alkollü içecekler servis edilmeyecek” ARAÇ GEREÇLER VE İMALAT HATLARI “Helal gıda işletmelerde kullanılacak makineler, araç gereçler ve imalat hatlarında İslami kurallara göre helal olarak kabul edilmeyen malzemelerin kullanılması belgelendirmeye engel teşkil edecek. Ayrıca depolanan teşhir edilen satılan veya müşteriye servis edilen bütün helal gıdaların taşınması da dahil helal olarak sınıflandırılması ve etiketlenmesi gerekecek. Hizmet sunumunda kullanılan ambalajlarında helal olmayan herhangi bir materyalden yapılmamış olması gerekecek” İSLAMİ KONULAR UZMANI YER ALACAK İnceleme heyetinde İslami konular uzmanı yer alacağını belirten Kırbaş, İslam iş birliği teşkilatına bağlı İslam ülkeleri metroloji ve standardizasyon Enstitüsü (SMIIC) Standartları çerçevesinde yapılacak helal hizmet belgelendirmesi sonucunda hizmet yerlerine helal uygunluk belgesi verileceği bildirilerek, işlemlerin TSE inceleme heyetinde gerçekleştirileceği belirtildi. Kırbaş, Heyette TSE’nin belgelendirme hizmetleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi personeli ile İslami konular uzmanı bir kişinin yer alacağı bu heyetin raporlarının da Helal Belgelendirme Komisyonu tarafından karara bağlayacağını dile getirdi. HELAL BİLGİLENDİRME KOMİSYONU Helal Bilgilendirme Komisyonu’nun helal belgelendirme hizmetleri konusunda bilgi ve Tecrübe sahibi TSE personeli ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen bir kişinin bulunacağı toplam 5 uzmandan oluşacağı vurgulayan Kırbaş, helal şartları faaliyetlerinde uzlaşılmayan konuların ilahiyat ve gıda bilim alanında akademik kariyer sahibi uzmanlardan kurulan helal belgelendirme akademik istişare komitesi tarafından değerlendirilerek çözüme kavuşturulacağını ifade ederek, et ve et ürünlerine  ait girdilerde Helal Gıda Sertifikası zorunlu olduğunu dile getirdi. ÖNLEMLER ALINMASI ZORUNLU OLACAK “Helal gıda işlemede kullanılacak makineler, araç-gereçler ve imalat hatlarında İslami kurallara göre helal kabul edilmeyen malzemelerin kullanılması belgelendirmeye engel teşkil edecek. Ayrıca depolanan, teşhir edilen satılan veya müşteriye servis edilen bütün helal gıdaların taşınması da dahil helal olarak sınıflandırılması ve etiketlenmesi gerecek. Bu ürünlerin her aşamada helal olmayan maddelerle karışması ve bulaşmasını engellemek için önlemler alınması zorunlu olacak” HELAL RIZIK Hizmet sunumunda kullanılan ambalajların helal olmayan herhangi bir materyalden yapılmamış olması gerektiğini belirten Kırbaş, “Hizmetlerin belgelendirme için gerekli şartlara uygunluğunun sürekliliğini kontrol etmek amacıyla üretim ve hizmet yerinde ara kontroller gerçekleştirilecek. GİMDES ‘Helal Rızık’ ‘Hakça Kazanç’ ‘Temiz Üretim’ ‘Sağlıklı Beslenme ve Yaşama’  ilkelerini esas alarak kurulmuştur. Sağlıklı Beslenme ve Yaşama derken bu ilkenin açılımında yer alan bazı tespitleri de esas alıyoruz. ‘Her yiyecek gıda değildir’ her ürün helal olmaz her temizlik ürünü temizleyici değildir, her ilaç şifa vermez gibi” GİMDES’İN MİSYONU Bu temel ilkelerden hareketle kurulan GİMDES’in misyonunu sıralayan Kırbaş, “Bireyin ve toplumsal bütünlüğünün gıda maddeleri kozmetik ilaç ve temizlik ürünleri başta olmak üzere hayatında kullanabileceği gibi bütün ihtiyaç maddeleri hakkında bilinçlenmesini sağlamak. Bu maddelerin inanç bakımından helal olup olmadığı sağlık bakımından temizlik ve fayda taşıyıp taşımadığı beslenme düzeni açısından yeterli ve gerekli olup olmadığı kullanılmasının ya da kullanılmamasının  neler getirip götürdüğü gibi hususlarda bilinçli insan ve bilinçli toplum yetiştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak projeler üretmek” KOZMETİK ÜRÜNLER “Özel ve tüzel kurum ve kuruluşlara hükümet ve parlamento organlarına bu hususta üretilen projeleri sunmak. Gıda maddeleri temizlik ve kozmetik ürünleri ile ilaçlar gibi temel ihtiyaç maddeleri hakkında bireysel ve toplumsal duyarlılıkları geliştirilip bu maddeler üzerinde kontrol ve denetim sağlayarak bunların sertifikalandırılmasını gerçekleştirecek çalışmaları planlayarak, bu hususta gerektiğinde her türlü sosyal, siyasal, iktisadi, kültürel, sanatsal düşünsel ticari eğitimsel ve benzeri faaliyetlerinde bulunmak” GIDA VE İHTİYAÇ MADDELERİ “Gıda ve ihtiyaç maddeleri ile sağlıkta ve temizlikte kullanılan maddeler üzerine çalışmaları olanların proje sunanların ya da üretimde bulunmak isteyenlerin, güçlerini birleştirerek hizmet çerçevesini yaygınlaştırmak ve etkinleştirmek. Gıda, kozmetik, temizlik ve temel ihtiyaç maddeleri için belirlenecek kriterler bakımından sertifikalandırılması için gerekli çalışmaları başlatmak organize etmek, yapmak yürütmek, ve sertifikalandırmayı gerçekleştirmektir” HAKÇA KAZANÇ “Bireyin ve toplumun helal rızık, hakça kazanç, temiz beslenme, sağlıklı yaşama istek ve ihtiyacı bakımından bilinçlendirilmesine karşı duran, engel oluşturan kişi kurum ve kuruluşların çaba ve çalışmalarını  deşifre ederek, kamuoyunun bilginse sunmak bu tür çaba ve çalışmalardan birey ve toplumun korunmasına katkıda bulunmak için her alanda aydınlatıcı ve uyarıcı hizmetler vermek bu tür hizmetleri verenlere yardımcı olmak ve organizasyonu sağlamak” dedi. HABER: Kenan KUZUCU

Bu haber toplam 392 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.