Havamız temiz çıktı

Havamız temiz çıktı

​​​​​​​Saatlik ve günlük kükürtdioksit ölçümü yapan 81 ildeki 213 istasyonun verilerine göre Türkiye genelinde havası temiz ve havası kirli iller açıklandı. Kırıkkale’nin havası temiz 6 il arasında yer aldı.

BAZI İLLER KİRLİ HAVA SOLUYOR

Kükürtdioksit kaynaklı hava kirliliği yaşayan illerin başında, İstanbul Sutanbeyli, Adana Doğankent, Edirne Keşan, Ağrı Doğubeyazıt, Kahramanmaraş, Yozgat, Manisa, Hakkari, Bitlis, Şanlıurfa ve Karabük geliyor. Kırıkkale’nin havası temiz 6 il arasında yer aldı. Bu iller belirlenirken, verilerin güvenilir olduğu bölgeler arasında Ulusal Sınır Değerin aşıldığı gün sayısına ve yıllık ortalama değere bakıldığı bildirildi. İstasyonların yüzde 44'ünde güvenli veri alımının olmadığı da belirlendi.

SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Ayrıca, yaklaşık 30 milyon kişinin, ölçüm istasyonu olmasına rağmen güvenli veri alınamayan ve bu nedenle hava kalitesiyle ilgili herhangi bir yorum yapılamayan bölgelerde yaşadıklarının altı çizildi. Sağlık ve çevre alanında faaliyet gösteren 17 kurumun oluşturduğu temiz hava hakkı platformu, 2018 yılı Türkiye’deki hava kirliliği ile birlikte bunun sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirdiği çalışmasını paylaştı.

ZEKA GERİLİĞİ GÖRÜLME RİSKİ

Hava Kirliliğinin sağlığımız açısından önemine dikkat çekilerek, çocukların hava kirliliğinden yetişkinlere göre daha fazla etkilendiği kaydedildi. Hava kirliliğinin bebeklerde düşük doğum ağırlığı, otizm, diyabet, ani bebek ölümü sendromu, astım, KOAH, bronşiolit ve bronşit, zatürre ve zeka geriliği görülme riskini artırdığının altı çizildi.

GEÇMİŞ 2 YIL VERİLERİ

2017 yılında Hava Kirliliği Raporunda Türkiye'de 81 ilden sadece, aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 6'sının havasının temiz olduğu belirtildi. Havası en kirli iller; İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa. Partikül madde ve kükürtdioksit açısından Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale'nin havası standartlara uygun olduğu 2017 yılında, en kirli illeriin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa’nın geldiği kaydedildi.

Haber: Ahmet Tezel

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.