Hasat sezonu hayal kırıklığıyla başladı

Hasat sezonu hayal kırıklığıyla başladı

Kurak geçen mevsimlerin ardından Kırıkkale'de hububat sezonu başladı. Arpalarla başlayan hububat sezonunda kuraklık nedeniyle verim kaybıyla karşı karşıya kalan çiftçiler hayal kırıklığı yaşadı.

Kurak geçen mevsimlerin ardından Kırıkkale'de hububat sezonu başladı. Arpalarla başlayan hububat sezonunda kuraklık nedeniyle verim kaybıyla karşı karşıya kalan çiftçiler hayal kırıklığı yaşadı.

REKOLTEDE BÜYÜK KAYIPLAR OLDU

Kimi bölgelerde ise masrafı karşılamayacağı için mahsul tarlada bırakılmak zorunda kalındı. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer ürünlerde yüzde 70'e varan kayıpların yaşandığını söyledi.  2021 hasat sezonu biçerdöverlerin arpa hasadıyla başladı. Alınan ilk ürünlerde rekoltede büyük kayıplar olduğu, ürün kalitesinde de düşüşlerin yaşandığı belirtiliyor. Kimi bölgelerde ise ekilen hububatın biçerdöver masrafını kurtarmayacağı gerekçesiyle arazide bırakılmak zorunda kalınırken, kimi bölgelerde ise hayvanı olan üreticiler hububat ekili arazisini otlatma alanı olarak kullanarak ürünü yem olarak kullanmayı tercih ediyor. Kuraklık nedeniyle Kırıkkale bölgesinin genelinde toplam hububat rekoltesinde de büyük düşüşlerin yaşanması bekleniyor.   

BÖLGEDE HASAT BAŞLADI

Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer "Bölgemizin kış mevsiminde kar yağışı almaması, ardından baharın ilk aylarında beklenen yağışların gelmemesi, daha sonra hububatın büyüme zamanında bölgemizde sam yeli yaşanması hububatı olumsuz etkiledi. Şuan itibariyle Kırıkkale bölgemizde hububat hasadı başladı. Bir çok noktada arpa biçimi gerçekleşiyor ancak rekolte beklenilenin çok altında. Kimi bölgelerde ise ekilen hububatın biçerdöver masrafını karşılayamayacağı gerekçesiyle arazide bırakılmak zorunda kaldığı haberlerini alıyoruz" ifadesini kullandı.

FİYAT SEVİNCİ ÜRETİCİNİN KURSAĞINDA KALDI

Kuraklığın Kırıkkale'ye bağlı 185 köyde yaşandığına dikkat çeken Borsa Başkanı Sümer "Ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatı 2 bin 250 liraya, arpa alım fiyatı ise 1750 liraya yükseltilmesi çiftçilerimiz tarafından sevinçle karşılanmıştı. Ancak kuraklık bu sevinci üreticinin kursağında bıraktı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ekipleri başta olmak üzeri uzmanlarımız sahada kuraklık tespitleri gerçekleştirdi. Kırıkkale genelinde 1 milyon 472 bin 284 dekar hububat ekili alandan 1 milyon 18 bin 500 dekarda hasar tespit edildi. Hasar oranının ortalama yüzde 60-70 seviyelerinde olduğunu gözlemliyoruz. Umarız aynı kayıp buğday, nohut, ay çekirdeği ve diğer ürünlerde yaşanmaz" dedi. 

Haber: Ahmet Gökdemir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.