
Halil İnalcık 100 yaşında hayatını kaybetti
Ünlü tarihçi Prof. Halil İnalcık, uzun süredir tedavi gördüğü Ankara Güven hastanesinde yaşamını yitirdi.
26 Mayıs 1916'da İstanbul'da doğan ve...
Ünlü tarihçi Prof. Halil İnalcık, uzun süredir tedavi gördüğü Ankara Güven hastanesinde yaşamını yitirdi.
26 Mayıs 1916'da İstanbul'da doğan ve ses getiren araştırmaları neticesinde 'hocaların hocası' olarak anılan Tarihçi Yazar Halil İnalcık, Habertürk Haber Merkezi'nden Sami Akbıyık'ın verdiği bilgiye göre Ankara'da uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Habertürk Gazetesi Yazarı Murat Bardakçı, Tarihçi Yazar İnalcık'ın vefatıyla ilgili "Halil Hoca hakkında yarın yazacağım ama şimdilik şunu söyleyeyim: Türk tarihçiliğinin yerini hakkıyla edinmiş son büyük ismiydi. Eserleri, şimdi artık pek mevcut olmayan klasik eğitimin ve tarihin mutlaka belgeyle yapılması gereğinin önemini zaten göstermektedir. İlmin başı sağolsun." dedi.
'İNALCIK'A MİNNET VE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ'
TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.
Mesajında, "Ülkemizin yetiştirdiği müstesna şahsiyetlerden değerli tarihçi Halil İnalcık’ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum." ifadelerini kullanan Kahraman, şunları belirtti:
"Sayın İnalcık, dünya akademik çevreleri nezdinde ülkemizi başarıyla temsil etmiş bir şahsiyettir. Dünyanın ve ülkemizin birçok önemli kurum ve kuruluşu tarafından ödüle layık görülmüş bulunan değerli tarihçimize, medeniyet ve kültürümüzün aynası olan tarihimizin önyargısız ve doğru bir biçimde anlaşılması için gösterdiği yoğun ve kesintisiz çaba nedeniyle devlet ve millet olarak minnet ve şükran borçluyuz.
Bu duygu ve düşüncelerle saygıdeğer bilim adamımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, muhterem tarihçimizin yakınlarına sabr-ı cemil, milletimize ve bilim dünyasına başsağlığı diliyorum." (AA)
HALİL İNALCIK KİMDİR?
Eylül 1916’da İstanbul’da doğdu. Kırım göçmenidir. Çocukluğu savaş yıllarında geçti. İlk tahsilini Ankara Gazi Mektebi'nde yaptı. Orta öğretimine bir yıl Sivas Muallim Mektebi'nde devam etti. Orta tahsilini 1931'de Ankara'da Gazi Muallim Mektebi'nde tamamladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ünlü tarihçi Halil İnalcık’ın vefatı nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı.
Başbakan Binali Yıldırım, ünlü tarih profesörü Halil İnalcık'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı.
HALİL İNALCIK'IN KİTAPLARI
The Ottoman Empire, The Classical Age, 1300-1600, London, 1974.
Studies in Ottoman social and economic history, London, 1985. The Middle East and the Balkans under the Ottoman Empire, Bloomington, 1993. Süleyman the second and his time, Istanbul, 1993. An Economic and Social History of the Ottoman Empire (Donald Quataert ile birlikte), Cambridge, 1994. From empire to republic: essays on Ottoman and Turkish social history, Istanbul, 1995. Sources and studies on the Ottoman Black Sea, Cambridge, 1995. History of Humanity (editor, Peter Burke ile birlikte), 1999. Ottoman Civilization (Gunsel Renda ile birlikte), Ankara, 2003. Essays in Ottoman History, Eren Yayıncılık. Makaleler 1: Doğu Batı, Doğu Batı Yayınları, 2005. Fatih devri üzerinde tetkikler ve vesikalar, Ankara, 1954. Osmanlı'da Devlet, Hukuk, Adalet, Eren Yayıncılık, 2000. Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi Cilt 1 /1300-1600, Eren Yayıncılık, Prof. Dr. Donald Quataert ile, 2001. Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi Cilt 2 / 1600-1914, Eren Yayıncılık, 2004. Osmanlı İmparatorluğu - Toplum ve Ekonomi, Eren Yayıncılık. Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600), Yapı Kredi Yayınları, 2003. Tanzimat ve Bulgar Meselesi, Eren Yayıncılık. ABD Tarihi, Allan Nevins/Henry Steele Commager (çeviri) Doğu Batı Yayınları, 2005. Şair ve Patron, Doğu Batı Yayınları, 2003. Balkanlar (Prof. Dr. Erol Manisalı ile). Atatürk ve Demokratik Türkiye, Kırmızı Yayınınları, 1.Baskı: Temmuz 2007 - 2.Baskı: Aralık 2007. Devlet-i Aliyye, 2009. Kuruluş - Osmanlı Tarihini Yeniden Yazmak Tanzimat, Değişim Sürecinde Osmanlı İmparatorluğu (Mehmet Seyitdanlıoğlu ile birlikte) İş Bankası Kültür Yayınları, 2011. OSMANLILAR, Fütühat ve Avrupa İle İlişkiler Has-Bağçede 'Ayş u Tarab - Nedimler Şairler Mutripler, İş Bankası Kültür Yayınları, 2011. Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı Osmanlılar, 2010. Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı, 2011. Rönesans Avrupası Türkiye'nin Batı Medeniyetiyle Özdeşleşme Süreci, İş Bankası Kültür Yayınları, 2011. Osmanlı ve Modern Türkiye, Timaş Yayınları, 2013. Devlet-i 'Aliyye: Tagayyür ve Fesad, Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar II, İş Bankası Kültür Yayınları, 2014.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.