Gebeliği internetten araştırıp kafanızı karıştırmayın!

Gebeliği internetten araştırıp kafanızı karıştırmayın!

Rahat bir hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almak için bazı önlemler almanızda fayda var! Özellikle kendinizi ve bebeği radyasyondan...

Rahat bir hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almak için bazı önlemler almanızda fayda var! Özellikle kendinizi ve bebeği radyasyondan koruyun; x-raylardan geçmeyin, cep telefonunda uzun konuşmayın, negatif enerjiden uzak durun, doğa yürüyüşlerine çıkın. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Suat Süphan Erşahin, sağlıklı bir gebelik için tavsiyelerde bulundu:

1) GEBELİĞİN NORMAL BİR SÜREÇ OLDUĞUNU KABULLENİN:
Öncelikle gebeliğin doğal bir durum olduğunu kabullenin ve buna göre davranın. Gebelik boyunca fizyolojik, hormonal ve psikolojik değişiklikler normaldir. Bu değişimlerin doğa kanunlarının bir parçası olduğunu düşünün, yadırgamayın.

2) HAYATINIZI KISITLAMAYIN:
Gebelik; iş, cinsel hayat, sosyal hayatınızda çok fazla kısıtlamalara neden olmaz. Günlük hayatınıza hemen hemen aynı şekilde devam edin.

3) MUAYENELERİNİZİ AKSATMAYIN:
Düzenli aralıklarla yapılan muayeneler ve tahliler, olabilecek olumsuz durumları önceden tespit edip önleme açısından önemlidir. Bu nedenle doktorunuzun sıklığını belirleyeceği muayeneleri düzenli olarak yaptırın.

4) TESTLERİNİZİ YAPTIRIN:
Gebeliğin ilk üç ayında başvurulan ikili tarama testi; gebeliğin 11 ila 14. haftası arasında yapılır. Bu test, en sık görülen kromozom hastalıkları Trizomi 21 (Down Sendromu) ve diğer trizomiler 13 ve 18'in ön tanısı yani taraması için yapılan testlerdir. İkili test her gebeye yapılmaktadır. Bu testte anne kanında serbest beta hCG ve PAP-A diye iki hormon ölçülmekte ve ultrasonda ölçülen bebeğin ense kalınlığı ile karşılaştırılmaktadır. Tarama testleri ve ikili test asla ve asla 'bebekte hastalık, sakatlık var veya yok' demez. 'İhtimal az veya çok' der. İkili test, tarama testi olduğundan, pozitif çıktığında yani ihtimal kabul edilebilir değerin üzerinde çıktığında bu gebelere kesin tanı testi olan amniosentez önerilir. Amniosentez sonucunda Down Sendromu var mı yok mu diye kesin olarak söylenebilir. Üçlü tarama testi ise gebeliğin 16. ila 20. haftası arasında yapılan bir tarama testidir.

5) NEGATİF ENERJİ YÜKLENMEYİN:
Gebeliğin başından itibaren bebeğinizin sağlığı için stresten uzak durun, olumlu düşünmeye çalışın. Negatif enerji yüklenmeyin, negatif konuşan insanlardan uzak kalın.

6) VÜCUNUZUN İHTİYAÇLARINA KULAK VERİN:
Özellikle gebeliğin ilk dört aylık döneminde anne adayları kendilerini aşırı yorgun ve uykusuz hissedebilirler. Vücudunuzun ihtiyaçlarına kulak verin ve bol bol dinlenin.

7) ÇOK ARAŞTIRMAK KAFANIZI KARIŞTIRIR:
İnternette gebelikle ilgili çok fazla araştırma yapmanız bilgi kirliliğine yol açacağından, aklınıza takılan konuları, merak ettikleriniz hakkında öncelikle doktorunuzla konuşun.

8) BULANTIYA KARŞI AÇIK HAVAYI TERCİH EDİN:
Gebeliğin ilk aylarında görülen bulantılardan kurtulmak için kapalı ortamlardan uzak durun, kokulu ve sindirimi zor gıdaları tüketmemeye özen gösterin.

9) SAÇ BOYASI VE PARFÜM KULLANMAYIN:
Vücuda temas eden her türlü kimyasal maddelerden kaçınılmalı. Gebelik boyunca saç boyası, makyaj malzemeleri, parfüm gibi maddeleri mümkün olduğunca kullanmayın.

10) AĞIR İŞLERDEN KAÇININ:
Fiziksel olarak zorlandığınız bir işte çalışıyorsanız, daha basit, yorulmayacağınız işlere geçiş yapın.

11) ANİ HAREKETLER YAPMAYIN:
Sırt üstü yatarken, kalkıp oturmak için önce yan dönün, sonra kollardan destek alarak kalkın. Sandalyeden, ağırlığınızı bacaklarınıza verip destek alarak kalkmalısınız. Ani hareketlerden ve ağır yük kaldırmaktan kaçının.

12) EVDE BANYO KAPISINI KİLİTLEMEYİN:
Banyo ve tuvalette kazalara, düşmelere ve kaymalara karşı önlem alınmalı. Banyo ve tuvalete gittiğinizde kapıyı kilitlemeyin.

13) FAZLA AYAKTA KALMAYIN:
Gebelikte ortaya çıkan ve geceleri uykudan uyandıran bacak kramplarına karşı; fazla ayakta kalmayın, uzun süreli oturmalarda ayak ayak üzerine atmayın. Ayaklarınızı sıkan ve topuklu ayakkabılardan uzak durun.

14) VARİS ÇORABI GİYİN: Gebelik sırasında varisi olanların mutlaka kendilerine uygun varis çorapları giymeleri gerekir. Uzun süre hareket etmeden ayakta durmaktan kaçının, otururken ayaklarını sarkıtmadan, vücut seviyesinde olacak kadar yükseğe kaldırın.

15) FOLİK ASİT KULLANIN:
Gebelikten üç ay önce başlayarak folik asit kullanın. Gebelik süresince hekiminiz gerek gördüğü takdirde demir, magnezyum, kalsiyum, balık yağı preparatlarının kullanımını ihmal etmeyin.

16) HER GÜN GÜNEŞE ÇIKIN:
D vitamini besinlerde bulunmadığı için güneşle cildin teması sağlanmalı.

17) MEVSİM SEBZE VE MEYVELERİNİ TÜKETİN:
Haftada bir kez balık yemeyi ihmal etmeyin, iki defa kırmızı et, her gün bir bardak süt tüketin. Bol su için, mevsim meyve ve sebzelerini yemeye özen gösterin. Tencere yemekleri, yöresel doğal gıdaları tüketmek son derece önemlidir. İçerisinde katkı maddeleri bulunan salam, sosis ve sucuk gibi besinlerden uzak durun. İyotlu tuz kullanın. Taze sıkılmış meyve suları tercih edin, hazır meyve suları içmeyin

18)SPOR YAPIN:
Hekiminize danışarak yüzme, yürüyüş yoga ya da gebelik pilates programlarına katılmanız kendinizi hem ruhsal, hem de fiziksel olarak daha dinç hissetmenizi sağlayacaktır.

19) GEBE HAZIRLIK KURSLARINA KATILIN:
Gebelik süresince gebe ve eşine eğitim verildiği, doğuma yardımın öğretildiği, doğum öncesi hazırlık kurslarına katılmanın hem gebelik, hem de doğum sırasında yardımcı olacağını unutmayın.

20) KAFEİNİ AZALTIN:
Alkolden uzak durun, kafeini azaltın, kızartmadan, derin yağlardan uzak durun.

21) SİGARAYI TERK EDİN: Gebelik sırasında sigara ve alkol kesinlikle bırakılmalı.

22) DOĞA YÜRÜYÜŞLERİNE ÇIKIN:
Kitap okumak, tiyatro, konser izlemek, kısa tatillere çıkmak, doğa yürüyüşleri yapmak ve hayvan beslemek; hamileliğiniz boyunca sizin fiziksel ve ruhsal olarak rahatlamanızda ve bebeğinizin gelişiminde olumlu katkılar sağlar.

23) KLASİK MÜZİK BEBEĞİN GELİŞİMİ İÇİN FAYDALI:
Hamilelik boyunca özellikle klasik müzik dinlemenin bebeğin gelişiminde olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle her gün klasik müzik dinleyin.

24) DAR VE SENTETİK GİYİNMEYİN:
Gebelerde üçüncü aydan itibaren kilo artışı olacak, karın büyümeye başlayacak, ayaklarda, bacaklarda ve kollarda şişmeler olacaktır. Bu nedenle anne adaylarını ve bebeklerini sıkmayacak şekilde, rahat, geniş, terletmeyen pamuklu veya penye giysiler tercih edilmeli. Dar ve sentetik çamaşırlar, mantar enfeksiyonu riskini daha da artırdığı için tercih etmeyin.

25) SOLA YATIN:
Gebeliğin sonlarına doğru sol yana yatmak olabilecek damar basısını önler. Gebeler için en uygun yatış pozisyonu yan yatıştır. Bu sırada başın altına iki-üç yastık, bacakların arasına bir yastık ve ihtiyaca göre kollar arasına ve sırta bir yastık yerleştirilebilir. Gebelikte yüzüstü yatış yasaklanır.

26) ÇATLAKLARA KARŞI BOL SU:
Doğumdan sonra iz bırakan cilt çatlaklarının oluşumu engellenemez; fakat çatlakların daha az oluşması için nemlendirici ve yağlı kremler, bol su alımı faydalı olabilir.

27) X-RAYLARDAN GEÇMEYİN:
Tedbir açısından gebeler manyetik kapılardan geçmeden veya vücuda tutulan arama aletleri kullanılmadan kadın görevliler tarafından elle aranmalıdır.

28) EKRAN KORUYUCU KULLANIN:
İşyerinde uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda olan gebelerin mutlaka ekran koruyucusu kullanmaları, ekrana olabildiğince uzak durmaları ve dinlenme araları vermeleri tedbir açısından uygun olur.

29) CEP TELEFONUYLA UZUN SÜRE KONUŞMAYIN:
İleride fark edilebilecek olası tehlikelerine karşı tedbir olarak gebeler, cep telefonları ile uzun konuşmaktan kaçınmalı, vücutlarından uzakta tutmalı, özellikle karınlarına yaklaştırmamalı.

30) DOĞUMU YAPACAĞINIZ MERKEZİ İYİ SEÇİN:
Doğumu sağlık koşulları iyi olan ve tam teçhizatlı merkezlerde yapmak, olabilecek komplikasyonların önüne geçilmesini sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.