1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ekim yapmanın tam zamanı
Ekim yapmanın tam zamanı

Ekim yapmanın tam zamanı

Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, hububat ekimi için en uygun zamanın ekim ayının ortaları olduğun belirterek, yağışları da fırsat bilerek çiftçinin...

A+A-

Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, hububat ekimi için en uygun zamanın ekim ayının ortaları olduğun belirterek, yağışları da fırsat bilerek çiftçinin şimdilerde tarlasını ekmesi gerektiğini söyledi. SOĞUK HAVADAN YÜZDE 25 ETKİLENİYOR Kırıkkale çiftçisinde genel olarak eylül ayının ortalarında ekimi yapmak gibi bir yanlış kanının bulunduğunu, ekim için en uygun dönemin ise ekim ayının ortaları olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, “Bu konuyla ilgili çiftçilerimizi bulduğumuz her fırsatta uyarmıştık. Son birkaç yıldır kışlar daha ılıman geçiyor. Bu nedenle tarlalar daha erken çimleniyor. Mart ayına gelindiğinde ise havanın soğuk olduğu bu dönemde hububat saplanmaya başlıyor. Soğuk dönemde boy vermeye başlayan hububat ürünü soğuk havadan yüzde 25-30 oranında etkileniyor. Bu da verim kaybına neden oluyor” dedi. SERTİFİKALI TOHUM ZARARLILARA KARŞI İLAÇLIDIR Ziraat Odası Başkanı Yılmazer, tarlaların ekim ayı ortalarında ekilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmazer, “Bu dönem ekim için en uygun dönemdir. Yağışla birlikte toprak da nemlendi. Bu dönemde tarlaya ekilen tohum tam döneminde çimlenmiş olacak” diye konuştu. Tarımda verim ve kaliteyi artırmak için sadece doğru dönemde ekim yapmanın yeterli olmayacağını, sertifikalı tohum kullanmanın da önemli olduğunu dile getiren Yılmazer, “Sertifikalı tohum kullanmak verimi yüzde 20-30 oranında artırmak demektir. Çünkü sertifikalı tohum zararlılara karşı ilaçlıdır, kalitesi yüksektir. Değişken şartlara daha dayanıklıdır. Çiftçilerimiz, sertifikalı tohumun diğerine göre daha pahalı olduğunu düşünüyor. Ama genel itibariyle düşünüldüğünde sertifikalı tohum daha kârlıdır. Çünkü sertifikalı tohumun verimi daha yüksektir. Çiftçimiz, daha az tohum atarak daha çok ürün aldığında ne kadar kâr ettiğini fark edecektir” ifadelerini kullandı. EKTİĞİNİZ TARIM ÜRÜNÜNE DİKKAT EDİN Ekim döneminde dikkat edilecek en önemli konulardan bir tanesinin de tohumun ekimi yapılan tarlanın toprak yapısını, iklime ve mevsim şartlarına uygunluk durumu olduğunu bildiren Yılmazer, doğru tarım yöntemleri kullanarak çiftçinin verdiği emeğin karşılığını daha iyi bir şekilde alabileceğine değindi. Yılmazer, sulak ve kurak alanlarda gübreleme süresinin farklı olduğunu ve buna da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yılmazer, “Sulak tarım arazilerinde ekilen buğday için gübreleme 3 farklı zamanda olmalıdır. Bu zamanlama ekimden bir süre sonra, mart ayı ve mayıs ayıdır. Kurak alanlarda ise gübreleme iki zamanlı yapılmalıdır. Bu da ekim döneminden sonra ve nisan döneminde olmalıdır. Bu dönemde yapılan gübrelemeler, bitkinin gelişim döneminde ihtiyacı olan azotu yeterli miktarda almasını sağlayacak, bu da protein olarak buğdaya yansıyacaktır. Geçtiğimiz yıl tarımda rekoltemiz yüksek olmasına rağmen protein açısından sıkıntı yaşıyorduk. Ama bu yıl daha temkinli ve dikkatli olarak bu sıkıntıyı yaşamayacağımıza inanıyorum” açıklamasını yaptı.

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.