Çelik ihracatı 11 ayda 12,7 milyar dolar oldu

Çelik ihracatı 11 ayda 12,7 milyar dolar oldu

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 11 aylık verilerine göre Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine...

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 11 aylık verilerine göre Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 gerileme ile 12,7 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7,2 oranında düşüş ile 16,8 milyon ton olarak gerçekleşti.  Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2013 yılı Ocak-Kasım dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 17,6 milyon tona; değer bazında ise 14,6 milyar dolara ulaştı.

ORTADOĞU BİRİNCİ SIRADA

Ocak-Kasım 2013 rakamlarına göre, bölgeler bazında 6,9 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu birinciliğini korudu. 2,9 milyon ton ile Afrika ülkeleri ikinci sırada yer alırken; bu bölgeyi 2,5 milyon ton ile AB izledi. Çelik sektörünün 2013 yılında miktar bazında en çok ihracat yaptığı ülkeler; 2,3 milyon ton ile Irak, 1,27 milyon ton ile Suudi Arabistan, 1,2 milyon ton ile Birleşik Arap Emirlikleri, 938 bin ton ile ABD ve 754 bin ton ile İsrail olarak sıralandı. Aynı dönemde ihracatın miktar bazında en çok arttığı ülkeler ise sırasıyla Irak, Portekiz, İtalya, Yemen ve Libya olurken; en çok azaldığı ülkeler Suudi Arabistan, Mısır, Kanada, Lübnan ve ABD oldu.

ENÇOK ÇUBUK DEMİR TALEP EDİLDİ

11 aylık dönemde en çok ihraç edilen ürünler; 7,7 milyon tonla çubuk, 1,6 milyon tonla boru, 1,5 milyon tonla kütük, 1,4 milyon tonla profil ve 1,3 milyon tonla sıcak yassı olarak sıralandı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre 2013 Kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, miktarda yüzde 1,08’lik artış ile 1,5 milyon ton olarak gerçekleşmesine rağmen, emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı değerde yüzde 2,2’lik gerileme ile 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

“ZORLU DÖNEM GEÇİRİYORUZ”

Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “2013 yılının sonuna yaklaşırken sektör olarak özellikle Haziran ayından itibaren üst üste gelen çeşitli nedenlerden dolayı zorlu bir dönem geçiriyoruz. Ancak ihracatımızdaki bu kayıpları telafi edebilmek için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Önceliğimiz mevcut pazarlarımızı korumak ve ihracatımızı bu bölgelerde artırmak; bununla birlikte yeni potansiyel pazar arayışlarımız da sürüyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Kenya Alım Heyetini ülkemizde ağırladık. Sektör temsilcilerimizle buluşturduğumuz Kenyalı çelikçilerin, Türk çelik sektörünü, firmalarımızı, ürünlerimizi ve üretim tesislerimizi daha yakından tanımalarını sağladık.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.