Çakır, “Yedikleriniz Helal Olsun”

Çakır, “Yedikleriniz Helal Olsun”

Kırıkkale Üniversitesi(KÜ) Veteriner Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından, Doç. Dr. Serkan Çakır ile “Yedikleriniz Helal Olsun” başlıklı...

Kırıkkale Üniversitesi(KÜ) Veteriner Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından, Doç. Dr. Serkan Çakır ile “Yedikleriniz Helal Olsun” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Helal gıda konusunda bilgilerin verildiği söyleşide topluluk başkanı Duran Elibaldenli topluluğun amaç ve misyonundan bahsederek, desteklerinden dolayı çalışma arkadaşları ve topluluk koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hüsamettin Ekici’ye teşekkür etti.

 

GIDA KATKI MADDELERİNİN KAYNAĞI ARAŞTIRILMALI

KÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Arıkan açılış konuşmasında nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede yaşadığımıza vurgu yaparak, çiftlikten soframıza gelinceye kadar gıdaların, İslami kurallara uygun olarak hazırlanmasının önemine değindi. Arıkan, herhangi bir gıdayı tüketmeden önce, o gıdanın menşeinin yanında, üretiminde kullanılan katkı maddelerinin elde edildiği kaynağın da araştırılması gerektiğini söyledi.

 

KU Helal Gida Konferansi1YEDİKLERİNİZ ‘HELAL’ OLSUN

Açılış konuşmalarının ardından “Yedikleriniz Helal Olsun” kitabının yazarı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Çakır ile helal gıda üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Çakır, “Mide, yenilen şeylerin bir süre için toplandığı yerdir. Oraya helal lokma koyarsak, azalarımızdan salih ameller meydana gelecektir. Farklı bir şekilde düşünürsek, şüpheli lokma koyduğumuz zaman da, azalarımızın Allah yolunda amel etmekte şüpheye düşeceğini veya hiç de helal hususiyette olmayan amele kalkışabileceğini söyleyebiliriz” dedi.

 

JELÂTİNE DİKKAT

Hazır ambalajlı satılan gıdaların üretiminde jelâtin başta olmak üzere çok sayıda gıda katkı maddesi kullanıldığını belirten Çakır, Avrupa’da üretilen jelâtinin yüzde 70’inin domuz derisinden imal edildiğini söyledi. Ülkemizde kullanılan gıda katkı maddelerinin büyük bir kısmının ithal olduğuna dikkat çeken Çakır, tüketmeden önce ürünlerin üzerindeki etiketinin dikkatlice incelenmesinin önemine vurgu yaptı.

 

KU Helal Gida Konferansi2FARKINDA OLMADAN ALKOL TÜKETMEYELİM

Çakır, “Gıdalarda kullanılan bazı renklendiriciler ve esans diye de adlandırılabilen aromaların bazıları yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmez, bunları suda çözünür hâle getirmek için hem su ile hem de yağlarla tam karışabilen ve çözünebilen ara çözücülere ihtiyaç vardır. İşte bu hususta en ucuz olan ve en sık kullanılan ara çözücü etil alkoldür. Bunun da tüketici tarafından tespiti zordur. Tüketiciler güvendikleri markaların ürünlerini tüketerek bu durumu aşabilirler”

 

MÜSLÜMANLARI SIKINTIYA SOKMAMALI

 “Bazı durumlarda açık bir hüküm veya bilgi olmaması sebebiyle gıdaların, helal mi yoksa haram mı olduğu ilk bakışta bilinemeyebilir. Bu gibi durumlarda, şüpheli gıdalardan uzak durmak kaçınılmaz oluyor. Tüketilmesi hususunda şüphe söz konusu olan gıdalardan sakınacağım diyerek helal olan nimetlerden mütemadiyen uzak durmak veya helal olan nimetler hakkında vesveseye düşüp gereksiz tereddütlere kapılarak Müslümanları sıkıntıya sokmak da doğru değildir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.