Bayramda internet alışverişine dikkat!

Bayramda internet alışverişine dikkat!

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, Yaklaşan Kurban bayramı dolayısıyla internetten yapılacak olan alışverişlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

ÖZEL HABER BURAK CAN

KÖSTEKLİ, E-TİCARET PAZARININ ARTMASI İLE DOLANDIRICILIK OLAYLARININ DA ARTTIĞINI SÖYLEDİ

 

Yaklaşan Kurban bayramı dolayısıyla internetten yapılacak olan alışverişlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, 3D Secure güvenli ödeme sistemi olan internet siteleri tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi

YÜZDE 67’Sİ ONLİNE ALIŞVERİŞ YAPIYOR

E-ticaret pazarının her geçen gün büyümesiyle birlikte yaşanan dolandırıcılık vakalarının da arttığına dikkati çeken Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, “2014 yılında 18,9 milyar TL olan e-ticaret pazar büyüklüğü, 2018'de yüzde 216 artışla 59,9 milyar TL'ye yükseldi. Pazardaki rekor büyüme, aynı zamanda dolandırıcılık faaliyetlerinin de artmasına neden oluyor. Son verilere göre ülkemizde nüfusun yüzde 67'si online alışveriş yapıyor. Online alışverişler ise en çok bayramlarda ve özel günlerde artış gösteriyor. Başta giyim, kozmetik ve elektronik olmak üzere gıda, seyahat, hediyelik eşya ve hatta kurbanlık alımı dahil çeşitli mal ve hizmetler artık internet üzerinden alınıyor. Ancak online alışverişlerdeki bu artış birçok dolandırıcılık faaliyetini de beraberinde getiriyor” dedi.

'İNTERNETTEN KURBANLIK ALMAK RİSKLİ'

Özellikle Kurban Bayramı arifesinde yapılan online alışverişlerde dolandırıcılık vakalarına karşı vatandaşları uyaran Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, “Geçen yıl internet üzerinden kurbanlık alan vatandaşların bir kısmı maalesef mağduriyet yaşadı. Satın aldıkları kurban etlerinin büyükbaş yerine küçükbaş gelmesi ya da hisselerine düşen kilogram yerine daha az, daha yağlı et gönderilmesi gibi vakalarla karşılaştılar. İnternetteki kurbanlık satışlarında başka bir hayvanın fotoğrafı konularak satışa çıkarılan kurbanlıkların sayısı oldukça fazla. Bu yüzden vatandaşlarımız kurbanlıklarını internet üzerinden değil kurban pazarına gidip görerek satın almalı. Hayvanın dişinin çıkıp çıkmadığına ve diğer fiziksel özelliklerine bakılarak sağlıklı olduğuna karar verilmeli. En önemlisi dini açıdan hayvan kurban olur mu olmaz mı ona bakılmalı. Aksi halde bayram sevabımızın üzerine dolandırıcı gölgesi düşebilir” şeklinde konuştu.

'GÜVENLİ ÖDEME SİTELERİ TERCİH EDİLMELİ'

Kurbanlık alışverişinin yanı sıra gıda, kozmetik, tekstil, hediyelik eşya gibi bayram alışverişlerinin de internetten yapıldığına dikkati çeken Köstekli, “Bayram öncesinde yaşanan alışveriş çılgınlığının dolandırıcılık vakalarını artırmaması için çok dikkatli olunmalı. Öncelikle alışveriş yapılacak sitenin adres çubuğuna dikkat edilmeli. Sitelerin kurumsal olup olmadığı, gizlilik ilkelerine uygun hareket edip etmediği araştırılmalı. Alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerinin çalınmaması için 3D Secure güvenli ödeme sistemi olan internet siteleri tercih edilmeli. İnternet ortamındaki dolandırıcılığın önüne geçilmesi için bilinçlenme, farkındalık ve eğitim büyük bir önem taşıyor. Dolandırıcılık vakalarının ve hak mağduriyetlerinin yaşanmaması için vatandaşlar internet alışverişi yaparken çok dikkatli olmalı” şeklinde konuştu.

Haber: Burak Can

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.