Başvurular e-Devletten

Başvurular e-Devletten

İlk, orta ve lisede çocuğu okuyan öğrencilere 5.100 TL Eğitim desteği verileceği yönündeki duyumlar Kırıkkale’de bir çok aileyi heyecanlandırdı. Çocuğu okuyan aileler eğitim yardımından faydalanmak için başvuru yollarını aramaya başladı.

e-devlet-okul-yardim-parasi-basvurusu-jpg.webp

KIRIKKALE’DE HEYECAN YARATTI​​​​​​​

İlkokul, ortaokul, lise öğrencisine 5.100 TL para yardımı! 1,2,3,4,5. sınıf öğrencilerine cep harçlığı verilecek. Geçtiğimiz haftalarda duyurulan eğitim yardımıyla öğrenciler ve aileleri rahat bir nefes alacak .‘Başarı Teşvik Programı’ adı verilen bu sistemle başarılı öğrencilerin önü açılmış olacak. Desteklerden 1,2,3,4,5. sınıf öğrencileri de faydalanabilecek. Destekten yalnızca devlet okulu öğrencileri faydalanacak. Söz konusu haberin Kırıkkale’de duyulması heyecan yarattı. Destekten nasıl ve ne şekilde yararlanacağını bilemeyen Kırıkkale’deki bir çok aile, başvuruyu nasıl yapacağının yollarını aramaya başladı.

ogrencilere-para-yardimi-2020-basvurulari-e1621766870456.jpg

İHTAYAÇ SAHİBİ AİLELERE MAHSUS

Eğitim Desteğinin başarılı olan ilkokul, ortaoku​​​​​​​l, lise öğrencisine 5.100 lira para ile yapılacağı duyurulmuştu. 1,2,3,4,5. sınıf dahil geri ödemesiz cep harçlığından ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları faydalanabilecekti. ‘Başarı Teşvik Programı’ adı verilen sistemden yalnızca devlet okulları öğrencileri yararlanabilecek. Devletten burs ve destek alan öğrenciler için yeni bir destek kapısı daha sağlandı. Başarı Teşvik Programı ile öğrencilere asgari ücretin yüzde 60’ı kadar yardım sağlanacak. Türkiye’de milyonlarca, Kırıkkale’de binlerce öğrenci yeni yılda b​​​​​​​u yardımdan faydalanabilecek. 2023 yılı için belirlenen asga​​​​​​​ri ücret ​​​​​​​8 bin 506 lira olmuştu. Bu net ücretin yüzde 60’ı ise 5 bin 100 lira yapıyor. Böylelikle öğrencilere verilecek miktar belli oldu.

BELLİ ŞARTLAR ÖNGÖRÜLÜYORogrenci-yardim-parasi-basvurusu-jpg.webp​​​​​​​​​​​​​​

Bu yardımları alacak kişiler ise sosyal yardım alan ailelerin çocukları olacak. SYDV’ler aracılığıyla sosyal destek alan ailelerin çocukları başarı kıstasını karşıladığında para yardımı alabilecek. Başarı desteği için ne arandığı ise henüz netleşmiş değil. Sınıf birinciliği veya sınıfta dereceye girme gibi şartların aranacağı düşünülüyor. Bu arada haberin Kırıkkale’de yayılması üzerine çoğu vatandaş başvuru için gittikleri Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile Kırıkkale PTT’sinden eli boş döndü. Çocuğu okuyan aileler şimdi başvuru yöntemlerini bulmak için sosyal medya ve internetleri araştırıyor.

ÇOCUKLARA EĞİTİM YARDIMLARI

Sosyal devlet ilkesi gereğince durumu olmayan ailelerin çocuklarına birçok eğitim yardımı da sağlanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen eğitim yardımları şu şekilde: İlk ve orta öğretim çağında çocuğu bulunan ailelere Şartlı Eğitim Yardımları veriliyor. Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocukların örgün eğitime devam etmeleri ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamaları şartıyla para yardımı veriliyor. 2 ayda bir ödenen bu yardımlar için aylık miktarlar kız ve erkek öğrencilere göre değişiyor. İlköğretimde okuyan erkek öğrenci aylık 90 lira, kız öğrenci aylık 100 lira yardım alabiliyor. Ortaöğretimde okuyan erkek öğrenci aylık 130 lira, kız öğrenci ayık 150 lira yardımdan faydalanabiliyor.

ÇOCUK DESTEĞİ VERİLİYOR

Bir başka sosyal destekten birisi de Çocuk Destek Bileşeni Programı olmaktadır. Program kapsamında her bir çocuk için para desteği sağlanıyor. Sosyal yardımlardan faydalanan ailelerdeki çocuklara ilişkin ilave destek sağlanıyor. Hanelerde bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 TL ile 650 TL arasında destek veriliyor. 1-2 çocuklu hanelere 350 lira, 3 çocuklu hanelere 450 lira, 4 çocuklu hanelere 550 lira, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere ise 650 lira ilave destek sağlanıyor.

Çocuk destek bileşeni yardımı başvuruları e-Devlet veya Sosyal Yardışlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılıyor. Çocuk yardımı parasını almak için hanede kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 1/3’ü olması gerekecek.

 İNTERNET EDİTÖRÜ
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.