Baro’dan sazlı sözlü kadınlar günü

Baro’dan sazlı sözlü kadınlar günü

Kırıkkale Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir program düzenlendi. Düzenlenen programda kadınlar...

Kırıkkale Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir program düzenlendi. Düzenlenen programda kadınlar gönüllerince eğlendiler.

GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER

Öğretmen Evi Mavi Salon’da düzenlenen programa Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Emine Aktepe, Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Aylin Yurdakul, Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Oktar Varlı, hâkimler, avukatlar ve çok sayıda davetli katıldı. Programda sohbet etme ve kaynaşma imkânı bulan kadınlar, stresten uzak bir gün geçirdi.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Aylin Yurdakul, “8 Mart kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları uğruna can verdiği gündür. Günümüzde 8 Martlar, kadın sorunlarına çözüm önerilerinin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kaçına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin bir kez daha dile getirildi. Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür”

DAHA AZ PARA KAZANIYORLAR

Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik dünyaca kadınları erkelerden daha çok etkilediğini belirten Başkan Yurdakul, “Halen tüm toplumlarda kadınlar daha az eğitim almakta. Okuma yazma öğrenmeleri engellenmekte, yoksulluğa mahkûm kılınmakta, aynı işi yaptıkları halde daha az para kazanmaya devam etmektedirler. Görülmeyen ev içi emekleri karşılıksız ve sosyal güvencesiz almaktadır. Dünyada özel mülkiyetin sadece % 1’i kadınlara aittir. Pek çok erkek, ailenin finansal kaynaklarını kontrol altında tutmakta, kadının ne kadar para harcayacağına karar vermektedir”

KADINA YÖNELİK AYRIMCILIK

Av. Yeşim Oktar Varlı ise; kadınlar dünya nüfusunun yüzde 50’sini yeryüzündeki toplam işgücünün üçte ikisini oluşturduğunu belirterek, “Ancak kadınlar dünya gelirinin yüzde 10’unu almakta ve dünyanın tüm malvarlığının yüzde 1’ine sahip bulunmaktadır. Bugün yeryüzünde her üç kadından biri şiddetin değişik biçimlerine, ekonomik sosyal, psikolojik, fiziksel şiddet ve tacizlere maruz kalmaya devam etmektedir. Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı olan şiddet bir insan hakları ihlalidir.

GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

‘Bu güzel dünyada yalnız yaşamıyoruz’ diye sözlerine devam eden Varlı, “Kadınlarımızı anladığımız, saygı duyduğumuz, yaşam ve özgürlük hakkı başta olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetler de içinde olmak üzere sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine kavuşma, mal edinme, çalışma, işini seçme özgürlüğüne saygı duyulduğu ölçüde mutlu bir dünya.-kurmuş oluruz. Birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart’ta sizlerin, ülkemiz ve bütün dünya kadınlarının Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, hepinize katılımınızdan ötürü teşekkür ediyorum” dedi. Yapılan protokol konuşmalarının ardından programa katılan kadınlar gönüllerince eğlendiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.