ATO’dan Siteler için “kentsel dönüşüm” önerisi

ATO’dan Siteler için “kentsel dönüşüm” önerisi

ATO Başkanı Salih Bezci “300 metrekarelik imalathane ile mobilyacılık sektörü gelişmez”. Siteler’de acilen imalathanelerin üretim tesislerine dönüştürülmesi...

ATO Başkanı Salih Bezci “300 metrekarelik imalathane ile mobilyacılık sektörü gelişmez”. Siteler’de acilen imalathanelerin üretim tesislerine dönüştürülmesi ve teşhir alanları açılması gerekiyor. Doğal sınırlarına ulaşan Siteler’in genişlemesi için, yeni lojmanlar yapılması karşılığında Çiğiltepe Askeri Lojman arazisinin Siteler’e devredilebileceğini söyledi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Ankara’nın mobilyacılık alanında uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşması için öncelikli olarak apartman katında 300-500 metrekarelik imalathanelerin 3-5 bin metrekarelik imalathanelere dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “300 metrekarelik imalathane ile mobilyacılık sektörü gelişmez. Mobilyacılar sitesi kentsel dönüşüm kapsamında yenilenebilir” dedi.

Ankara Mobilyacılar-Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci’yi makamında ziyaret etti. ATO’nun mobilyacılar komitesinden seçilen Meclis Üyesi Ufuk Şenel’in eşlik ettiği ziyarette konuşan Taklacı, çoğunluğu ATO üyesi olan Siteler bölgesi esnafının sorunlarını aktardı. Yaklaşık 50 yıl önce kurulan mobilyacılar sitesinin, küçük ve orta ölçekli mobilya üretimi ve satışı yapan birçok işletmeyle hizmet sektöründeki işletmeler olmak üzere yaklaşık 5 bin firmayı barındırdığını kaydeden Taklacı, “Sitelerin doğal sınırlarına ulaşması sebebiyle fiziksel genişleme ve büyüme potansiyeli ne yazık ki yok.  Üyelerimizin çoğu çok katlı binalarda üretim yapmaya çalışıyor ve ürünlerimizin sergileneceği geniş teşhir alanlarına ihtiyacımız var” dedi.

TEŞHİR ALANLARI AÇILMALI

ATO Başkanı Bezci de, yaptığı konuşmada, mobilyacılığın Ankara’nın yüz akı sektörlerinden biri olduğunu belirterek, Başkent’teki işletmelerin sektörel dağılımında mobilya imalatının yüzde 11’lik payla ikinci sırada yer aldığının altını çizdi. Ankara’nın, mobilyacılık sektörüyle uluslararası alanda rekabet edebilecek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Bezci, “Ancak mevcut şartlarda bunu başarmak mümkün değil. 300 metrekarelik imalathane ile mobilyacılık sektörü gelişmez” dedi.

Bezci, mobilyacılar sitesinin kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yenilenebileceğini ve böylelikle üretim ve büyüme sorunlara çözüm üretilebileceğini kaydetti. Bezci, “Sitelerde imalathanelerin 3-5 bin metrekarelik üretim tesislerine dönüştürülmesi ve burada üretilenlerin sergilenebileceği teşhir alanları açılması gerekiyor” diye konuştu.

ÇİĞİLTEPE ASKERİ LOJMANLARI TAŞINSIN

Sitelerin mekansal olarak da doğal sınırına ulaştığına dikkat çeken Bezci, şunları söyledi: “Siteler bölgesi haritada incelendiğinde doğal sınırlarına ulaştığı görülüyor. Oradaki 5 bin işletmeyi başta bir bölgeye taşımak mümkün değil. Bu durumda genişleme çözümünü yerinde bulmak gerekiyor. Sitelerin kıyısında Çiğiltepe Askeri Lojmanları var. Buradaki lojmanların da ekonomik ömrünü tamamladığı, binaların çok eskidiği görülüyor. Lojmanlar bölgesi kentsel dönüşüme sokularak, karşılığında belirlenecek arazide yeni lojmanlar yapılabilir ve siteler bu bölgeye doğru genişletilebilir. Bu yöntemle hem lojmanlar yenilenmiş olur hem de mobilyacılar sitesi mekansal anlamda yenilenme imkanı bulur. Böylece bir taşla iki kuş vurulabilir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.