1. YAZARLAR

  2. ALİ AYDEMİR

  3. AŞURE NEDİR? NASIL YAPILIR?
ALİ AYDEMİR

ALİ AYDEMİR

YAZAR
Yazarın Tüm Yazıları >

AŞURE NEDİR? NASIL YAPILIR?

A+A-

Her yıl Eylül ayında ailelerce, kurum ve kuruluşlarca, sivil toplu örgütlerince, vakıflarca ve hayır kurumlarınca hazırlanıp, komşulara, halka, fakirlere ve çevrede ki halka dağıtılan Aşure'yi tanımamızda yarar olacağına inanıyorum. "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir ay olarak bilinmektedir. Aşurenin hikâyesi: Nuh Peygamberin Oğulları olan, Sam, Ham ve Yasef kendisine iman etmelerine karşın Kenan ve kavminden pek çok kimse ona inanıp iman etmez. 1000 seneden fazla Allah'ın emirlerini kavmine tebliğ etmesine karşın ne yazık ki çok zulme uğrar ve onların alaylarına maruz kalırlar. Sonunda kavmini Allah'a şikâyet eder. Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. O'na yardım etmesi için Cebrail'i kendisine yardımcı gönderir. Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Allah sonunda büyük tufanı koparttır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Ten nur'un kaynaması ile gemi hareket eder. Sadece gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır. Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar.İlk aşurenin pişmesi o zaman rastlar. Muharrem ayının anlamı nedir? O zamanda yapılmış çorbaya bugün Aşure diyoruz. Aşurenin hikâyesi de bir rivayete göre bu kıssaya dayanmaktadır. Yüzyıllardan bu yana değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir Aşure. Osmanlı zamanında bu aya çok önem verilir idi. Muharrem ayının 10. günü oruçla başlanırmış güne, kazanlarca aşureler yapılıp eşe dosta, konu komşuya dağıtılırmış. O zamanda aşure dağıtan gönüllü "aşure sebilcileri" varmış. Fakire, fukaraya aşure dağıtırlarmış. Bugüne "Aşure" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis Kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar ve tarihi olaylar halk arasında şöyle belirtilmektedir. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Aşure Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cudi Dağının üzerine Aşure Gününde demirlemiştir. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur. Hz. Âdem'in (a.s.) tövbesi Aşure Günü kabul edilmiştir. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün Sema'ya yükseltilmiştir. Hz. Davud'un (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiştir. Hz. İbrahim(a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz. Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. Hz. Eyüp (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.(2) Hz. Ayşe'nin belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşure gününde değiştirilirdi. Aşure günü yalnız ehli-i kitap arasında değil, Nuh Peygamberden itibaren mukaddes olarak biliniyor, İslam öncesi Cahiliye dönemi Arapları arasında İbrahim  Peygamberden beri mukaddes bir gün olarak biliniyor ve oruç tuttukları bilinmektedir.
AŞURE İÇİN MALZEMELER:

Yapacağımız aşure 8-10 kişiliktir. 500 gr. Buğday veya yarma buğday (gendime) 1 su bardağı kuru fasulye ½ su bardağı nohut ½ su bardağı pirinç 1 çay bardağı kuru üzüm 10 adet kuru kayısı 10 adet kuru incir ½ su bardağı fındık. 1 adet orta boy elma. 1 adet orta boy portakal 4 adet karanfil 1,5 su bardağı toz şeker 5 su bardağı (1 lt) sıcak su 1 adet nar ( taneciklerini ayırın ) ½ su bardağı ince çekilmiş ceviz içi. 1 yemek kaşığı tarçın. Aşure nasıl yapılır?

Bol suda yıkadığınız buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerine üç parmak kalınlığı geçmeyecek şekilde su ilave edin ve orta ateşte haşlamaya başlayın. Başka tencerelerde yıkanmış nohut ve kuru fasulyeyi sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlayın. Kuru kayısı ve incirleri küçük küpler halinde kesin ve yine ayrı kaplarda sıcak su ile haşlayın.

Portakal kabukları ve elmayı küçük küpler halinde doğrayın ( portakalın posalı kısımlarını kabuklarından ayrı soymaya özen gösterin bu güzel bir koku katacaktır.) Buğdayı tüpte sakın unutmayın ve arada bir karıştırın. Haşlanan diğer malzemelerin suyunu süzdükten sonra buğdayın tenceresine koyun ve aynı tencerede pişmeye başlayan bakliyatlara 5 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Haşladığınız meyvelerin suyunu süzün ve aşure tencerenize alın. Soğuk suda yıkadığınız pirinci elma ve portakal kabuklarını ilave edin. Karanfili ve fındığı da ekledikten sonra karıştırarak 20 dakika daha pişirin. Soğuk sütü kesilmemesi için aşure ile ılıştırın, tencereye dökün ve hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş katıp, karıştırmaya devam edin. Dibinin tutmaması için sıkça karıştırdığınız aşureyi kısık ateşte 30 dakika daha pişirin. Pişen aşureyi ocaktan alın, ılınması ve kıvam alması için bir kenarda bekletin. Servis kaselerine aldığınız aşureleri nar ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz.  Afiyet olsun.

Hazırlayan:  Ali Aydemir

 

Bu yazı toplam 693 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.