Ankara'da kuraklık toplantısı yapıldı

Ankara'da kuraklık toplantısı yapıldı

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, kuraklığı hiçbir şekilde tasavvur etmek istemediklerini söyledi. Nurettin Akman, "Çankırı’da...

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, kuraklığı hiçbir şekilde tasavvur etmek istemediklerini söyledi. Nurettin Akman, "Çankırı’da bundan 4 yıl öncesine kadar kuyu suyu içiliyordu, arsenkli su" dedi.

Bakanlık tarafından Ankara'da gerçekleştirilen ‘Uluslararası Kuraklık Yönetimi Çalışma Toplantısı’ Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Ali Karataş ve katılımcılar eşliğinde yapıldı.

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 81 ilin içme sularının durumu gözden geçirildiğini ve alınması gereken tedbirlerin tespit edildiğini belirten Dr. Nurettin Akman, "Türkiye’nin hiçbir ilinde su sıkıntısı yaşanmaması için gerekli çalışmalar yapılmakta.’’ şeklinde konuştu.

Konuşmasını örneklerle sürdüren Akman, "Çankırı’da bundan dört yıl öncesine kadar kuyu suyu içiliyordu, Arsenkli su. Sayın Bakanımızın Devlet Su İşleri Genel Müdürü olduğu dönemde 86 kilometrelik bir Güldürcek barajından su getirilmesi ile bugün tertemiz su içilmektedir. Kuraklık anında barajda azalma olduğu anda rahatlıkla yine kuyular devreye girmek suretiyle ikinci plan kullanılacaktır, ama kuraklığı hiçbir şekilde tasavvur etmiyoruz.’’ temennisinde bulundu.

BİR GÜNDE BİN GÜN, BİN GÜNDE BİN GÖLET

"Kuraklık sadece insanları değil tüm canlı yaşamı da etkilemektedir" diyen Akman, "Bugün Türkiye’de hayata geçirilen bir günde bin gün, bin günde bin gölet. Bir milyar metreküplük su tasarrufu sağlanmakta suretiyle buralarda 2,5 milyon dekarlık bir alan sulanmış olacaktır. Ayrıca zor şartlarda hazır olması amacıyla kuraklık ve ekstrem şartlara dayalı sürdürülebilir adaptasyon projesi ve iklim değişikliğine dayalı programlar ve projelere de hazırlık yapılmaktadır." dedi.

Akman, kuraklık ile ilgili Türkiye’de 1174 noktada meteorolojik gözlem yapıldığına da işaret ederek, 2002 yılında bir adet olan radar sayısının bugün 11’e çıkarıldığını ve 7 adet radarın inşaasının da sürdüğünü kaydetti.

TÜRKİYE’DE 98 MİLYAR METREKÜP SU KAYNAĞI BULUNUYOR

Türkiye’ de su kaynakları sınırlı olduğunu açıklayan Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı da "Türkiye’de toplam 98 milyar metreküp su kaynağı bulunmaktadır. Bunun 95 milyar metre küpü yurt içindeki kaynaklardan, 3 milyar metreküpü ise sınırı aşan sular vasıtasıyla geliyor. Ayrıca 14 milyar metreküp civarında yeraltı suyu potansiyeli olduğunu bilinmektedir. Dolayısıyla toplam 112 milyar metreküp su potansiyelimiz mevcuttur. Bunun 44 milyar metreküpü yani yüzde 40 kullanılmaktadır. Suyun önemli kısmı yüzde 70’i tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Kalan kısmı içme, sanayi ve diğer alanlarda kullanılmaktadır.’’ şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA BİN 500 METREKÜP SU DÜŞÜYOR

Kınacı, Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı 1500 metre küp civarında olduğuna değinerek "Türkiye nüfusunun 112 milyonu bulması durumunda ise kişi başına düşen su miktarı bin metreküpün altına düşmektedir. Bunun Türkiye için hali hazırda su bakımından kısıtlı ülke olduğunu ve yakın gelecekte su kaybı potansiyelinin bulunduğunu göstermektedir. Bu durum Türkiye’nin risk altında bulunduğunu göstermektedir." ifadesini kullandı.

EN FAZLA KURAKLIK DÖNEMİ 2001 İLE 2010 YILI

Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Ali Karataş ise ’Kuraklık Türkiye’nin bir gerçeğidir. Son 100 yıl içerisinde Türkiye’nin farklı yerlerinde, farklı şiddetle sürecek kuraklık hadisesi gözlemlenmiştir. En fazla kuraklık dönemi 2001 ile 2010 yılında oldu" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.