1. HABERLER

  2. KIRIKKALE

  3. Anız yakmayın!
Anız yakmayın!

Anız yakmayın!

Hububat alanında hasat sezonunda sona yaklaşıldığı şu günlerde, artan hava sıcaklıklarıyla birlikte çeşitli yangınlar çıkabiliyor. Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, çiftçileri uyararak anız yakmamalarını istedi.

A+A-

burak-can-010.jpg

ÖZTÜRK: “TOPRAĞIN VERİMİNİN DÜŞMESİNDEKİ EN BÜYÜK DÜŞMAN ANIZ YANGINIDIR”

Anız yakmayın!

Hububat alanında hasat sezonunda sona yaklaşıldığı şu günlerde, artan hava sıcaklıklarıyla birlikte çeşitli yangınlar çıkabiliyor. Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, çiftçileri uyararak anız yakmamalarını istedi.

TOPRAĞIN DÜŞMANIDIR

Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, toprağın en büyük düşmanının anız yakma olduğunu bildirerek, “anız yakma sırasında 250 dereceye ulaşan sıcaklık, toprakta verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri yok ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar veriyor” dedi.

ATEŞ YAKMAK YANLIŞTIR

Öztürk, yaptığı açıklamada, her yıl hasattan sonra rutin bir tarımsal uygulama gibi gerçekleştirilen ve toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış arazi kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına ve toprak verimliliğinin zamanla kaybolmasına neden olduğunu belirtti. Anız yangınları sırasında sıcaklığın 250 santigrat dereceye ulaştığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti: “250 dereceye varan sıcaklık, verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeyi yok ediyor.”

SORUNLAR ORTAYA ÇIKIYOR

“Toprakta sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklere zarar veriyor. Ayrıca anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile ormanlar da tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla birlikte birçok canlı türü de zarar görmektedir. Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. “

VERİM KAYBI OLUŞTURUYOR

“Anız yakmayla geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar birikmeye başlıyor. Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiliyor ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşüyor. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir. Üreticilerimiz anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmemeli ve anız yakmayı bırakmalıdır.”

ANIZ YAKMANIN ZARARI

Öztürk, anız yakmanın sadece havaya, çevreye, meraya, ormana, toprağa ve topraktaki canlılara zarar vermediğini, kontrolden çıkan anız yangınlarının, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim yerlerini, tarım arazileri içinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme hatlarını taşıyan direklere zarar vererek can ve mal kayıplarına neden olabildiğini vurguladı. Öztürk, “Üreticilerimizin anız yakma sebebi, yabancı ot tohumlarının, bitki artıklarının kolayca temizlenmesi, sürümün kolaylaştırılması, bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva, pupa ve erginlerinin yok olmasıdır” dedi.

Haber-Foto: Burak Can

Bu haber toplam 1019 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.