Alman bakandan Neonazi cinayetleri itirafı: Soruşturmalarda hata yapıldı

Alman bakandan Neonazi cinayetleri itirafı: Soruşturmalarda hata yapıldı

Alman hükümeti, ülkede 2000 yılından bu yana 8'i Türk en az 10 kişiyi öldüren Neonazi terör hücresinin tespit edilememesinde emniyet güçlerinin hatası...

Alman hükümeti, ülkede 2000 yılından bu yana 8'i Türk en az 10 kişiyi öldüren Neonazi terör hücresinin tespit edilememesinde emniyet güçlerinin hatası olduğunu kabul etti.
  Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, öldürülen Türkler ile ilgili cinayetlerin araştırılmasında hata yapılmış olmasının mümkün olduğunu söyledi. Gurbetçileri tedirgin eden cinayetlerin faillerinin yıllardır tespit edilememesinde polis ve iç istihbarat teşkilatının rolü olduğu belirtiliyordu. Neonazi teröristlerin, Almanya'nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı ile ilişkileri olduğu ve gizli servisin cinayetlere dair bilgileri kasten sakladığı konusunda ipuçları bulunuyor. Başlatılan soruşturma kapsamında son olarak cinayetlerden sorumlu üç Neonazinin sadece iç istihbarat değil, askerî istihbarat tarafından da izlendiği ortaya çıktı. Friedrich, dün Federal Meclis İçişleri Komisyonu'nun Neonazi cinayetleriyle ilgili toplantısından sonra yaptığı açıklamada, sistematik bir şekilde bugüne kadar sonuçlandırılamayan eski olayları da araştırdıklarını belirterek, "İlk araştırmalara göre hata yapılmış olması mümkün." dedi. "Yaklaşık 1 düzine şüpheli var." diyen Alman bakan, cinayetlerle ilgili araştırmalarda hâlâ birçok sorunun bulunduğunu da ifade etti. Bu kapsamda aşırı sağcılarla mücadelede federal devlete daha fazla yetki verilmesini istedi. Buna göre eyaletlerin Anayasayı Koruma Daireleri, edindikleri bilgileri anında merkeze bildirecek. Şimdiye kadar eyalet istihbaratları edindikleri bilgileri ilk önce kendileri değerlendirip, gerek görürlerse federal daireye iletiyordu. Almanya'da 10 cinayet işlenmesi ve 14 bankanın soyulmasından sonra bu olayların aydınlatılamamış olmasının anlaşılır gibi olmadığını kaydeden Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach da, "İnsanlar her zaman hata yapabilir, ancak bu kadar fazla hatanın ve yanlış değerlendirmelerin yapıldığı bir olaylar silsilesini politik yaşamımda ilk kez görüyorum." şeklinde konuştu. KATİL NEONAZİLERİN NASIL ÖLDÜĞÜ TARTIŞILIYOR Alman Bild gazetesi, 4 Kasım'da bir banka soygununun ardından yakalanacaklarını anlayınca intihar ettikleri iddia edilen katiller Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın ölümleri konusunda soru işaretleri olduğunu yazdı. Gazete, bu kişilerin intihar ettikleri konusunda otopsi raporuna rağmen hâlâ şüpheler olduğunu iddia etti. Focus dergisi ise Neonazilerin bomba yapımında kullandığı patlayıcı maddelerin ordudan sağlanmış olabileceğini ileri sürdü. Bu arada Alman hükümeti, aşırı sağcı terör kurbanlarının ailelerine yaklaşık 10'ar bin Euro verilmesinin planlandığını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.