Aksaray bölgenin en kaliteli suyuna kavuşacak

Aksaray bölgenin en kaliteli suyuna kavuşacak

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta yapımı devam eden arsenik arıtma tesisinin tamamlandığında Aksaray'ın bölgenin en kaliteli suyuna kavuşacağını...

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta yapımı devam eden arsenik arıtma tesisinin tamamlandığında Aksaray'ın bölgenin en kaliteli suyuna kavuşacağını ifade etti.

Belediye Başkanı Nevzat Palta, AK Parti Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, İlknur İnceöz, AK Parti İl Başkanı Latif Ağır, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Haluk Şahin Yazgı, başkan yardımcıları arsenik arıtma tesisini basına tanıttı. Volkanik dağların olduğu her bölgede arsenik olduğunu ancak Aksaray Belediyesi olarak gerekli her önlemi alarak halka AB standartlarına uygun içme suyu verdiklerini söyledi. Başkan Palta, "Aksaray'ın içme suyunda değerlerin üzerinde arsenik var demek yanlıştır. Aksaray'ın içme suyunun temin edildiği kaynaklardan sadece bir tanesinde yani Bağlı hattında arsenik değeri AB kriterlerinin biraz üzerindedir. Ancak biz bunu aldığımız önlemlerle suyu standartlara uygun hale getirip içme suyu hattına veriyoruz. Mayıs ayında tamamlanacak bu arsenik arıtma tesisi de hizmete girdiğinde Aksaray bölgenin en kaliteli içme suyuna kavuşacak." dedi.

Yapılan çalışmaları ve arıtma tesisini görmeyenlerin masa başında halkın sağlığıyla ilgili konuşabildiğini ifade eden Başkan Nevzat Palta, şunlarısöyledi: "Bazıları masa başında oturup yapılan çalışmaları, inşaat halindeki tesisi görmeden açıklama yapabiliyorlar. Bir kez daha söylüyorum. Yıllarca biz bu suyu kullandık. Ancak 2005 yılında dünya sağlık örgütü sudaki arsenik değerinin en fazla 10 mikrogram olmasına karar verdi. Mamasın Barajı'ndan aldığımız suda da arsenik var ama AB standartlarının altında 5- 6 mikrogram olarak ortaya çıkıyor. Biz bağlı hattından aldığımız su ile Mamasın Barajı'ndan aldığımız suyu karıştırıp gerekli arıtmayı yaptığımızda içme suyu hattına arsenik oranı 7- 8 mikrogram olarak yansıyor. Yani AB standartlarına uygun olarak hatta veriliyor. Arseniği tamamen yok etmek imkânsız her suda arsenik vardır. Önemli olan oranının ne kadar olduğudur." Aksaray'ın nüfusunun hızla arttığına işaret eden Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ise "Aksaray merkeze büyük bir göç var. Son sayımlarla birlikte merkez nüfusunun bir önceki sayıma göre 62 bin arttığını görüyoruz. Arsenik konusuna gelince volkanik dağların olduğu her bölgede arsenik var. Hatta Aksaray'da bir çok ile oranla arsenik oranı çok düşük. Buna rağmen belediyemiz halkımıza en sağlıklı suyu vermek için çalışıyor. Bakın bu tesisi tamamlandığında Aksaray içme suyu bakımından bölgenin en iyisi olacaktır. Dünya sağlık örgütü sudaki arsenik oranını daha önce 50 mikrogram litre olarak belirlemişken daha sonra yapılan araştırmalarda bunun 10 mikrogram litrenin altına düşürülmesi uygun görülmüş." dedi.

Milletvekili İlknur İnceöz de dünya sağlık örgütünün yapılan araştırmalarla birlikte daha sağlıklı yaşam için her yıl yeni veriler önerdiğini doğru olanın bu verilere uygun olarak çalışmalar yapmak olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.