Acil durumlara anında müdahale

Acil durumlara anında müdahale

​​​​​​​İçişleri Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale’de de İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) kuruldu.

KIRIKKALE’DE İL GÜVENLİK VE ACİL DURUMLAR KOORDİNASYON MERKEZİ KURULDU

 

Koordinasyon merkezi kapsamında acil durumlara kısa sürede nokta hedefli müdahale edilecek.

HIZLI VE DOĞRU YÖNTEM  

Acil durumlara anında müdahale etmek, oluşabilecek olumsuz durumlarda mal veya can kaybı ile yaralanmaları azaltmak amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi kuruldu. Kurulan bu merkez kapsamında ilgili bakanlık ve diğer görevlilere de anında gerekli bilgiler aktarılabilecek. Yurt içinde kamu düzeni ve güvenliğini, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini de kapsayan bu merkez ile olumsuz durumlara hızlı şekilde müdahale edilebilecek.

7 GÜN 24 SAAT ESASI

İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi toplantısı Vali Yunus Sezer ile bazı il müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. GAMER’in yönetimi ve işlevleri hakkında bilgi veren Müdür Muhammet Ali Tekinay, “Merkezimiz bakanlık ve illerde 7 gün 24 saat esasına çalışacak. GAMER yönergesine göre, yapılanmanın amacı şu olacak: Terör olayları, yaygın şiddet hareketleri, ağır ekonomik bunalımlar, siber saldırılar, enerji arz güvenliği, midi güvenliğimiz hak ve menfaatlerimizi tehdit eden yurt dışı kaynaklı gelişmeler, deniz/çevre kirliliği, deniz güvenliği konularda teşkilat, yönetim ve koordinasyon açısından oluşan boşlukları doldurmak.”

TATBİKATLAR YAPILACAK

Tekinay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Kamu düzeni ve güvenliğini, bireylerin hak ve özgürlüklerini, can ve mal emniyetini, toplumun güven ve huzurunu temin etmeye yönelik hizmetleri yürüten birimler arasında koordinasyonu sağlamak. 7 gün 24 saat esasını göre çalışacak merkezler; güvenlik kaynaklı acil durumlara İlişkin hizmetlerin ülke düzeyinde etkin şekilde gerçekleştirilmesi İçin gerekil önlemleri alacak. Merkez, güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin senaryolar üretecek ve sanki gerçekleşiyormuş gibi tatbikatlar gerçekleştirecek.

JEMUS, SAHMUS, OGS, HGS, EDS

“Merkezin görevi "risk değerlendirmelerine dayalı olarak bütün durum ve ihtimallere yönelik senaryolar geliştirmek. Planlı, proaktif ve önleyici bir yaklaşımla oluşabilecek zararları aza indirmek, insan yaşamını güvence altına almak ve kolaylaştırmak" İlkelerine dayanacak.

Merkezin haberleşme, bilgi ve belge akışı, merkez bünyesinde kurulacak olan kesintisiz ve güvenlik haberleşme sistemi üzerinden yapılacak. GSM, uydu ve telsiz bileşenleri ile emniyet, jandarma ve sahil güvenlik bölgelerindeki JEMUS, SAHMUS, OGS, HGS, EDS gibi bilgi, veri ve görüntü sistemleri entegre edilecek.”

HAVADAN VE KARADAN GÖRÜNTÜ

“Kamu binaları, havaalanları, liman, lojistik alanlar, sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, enerji tesisleri, benzin İstasyonları, spor kompleksleri, stadyumlar, yolcu ve yük terminalleri, gar, kültür ve kongre merkezleri, ticari kompleksler, otel, pansiyon ve öğrenci yurdu gibi insanların yoğun olarak kullandığı risk oluşturan mekanlardan kesintisiz ve güvenilir bir görüntü sağlanacak. Olay, ilin müdahale gücünü aşıyorsa merkezden destek talep edilecek. Acil durumlarda hayatını kaybedenlerin intikali, yakınlarıyla irtibat kurulması, dini vecibelerinin yerine getirilmesi ve definleri takip edilecek Toplumsal olaylar, terör saldırıları ve acil durumlar sonucu şehit olanların yakınlarına, gazilere ve etkilenen diğer vatandaşlara ve ailelerine yönelik psiko-sosyal, dini, manevi ve sosyal destek, iaşe, ibate, acil sağlık hizmeti ve diğer hizmetleri koordine ederek verecek” dedi.

SİSTEMLER BİRBİRİNE ENTEGRE  

Tekinay’ın bilgi sunumunun ardından konuşma yapan Vali Sezer, “GAMER ile çeşitli kurumların güvenlik sistemleri birbirine bağlanacak. Kriz döneminde 15 Temmuz’da eğer telefonlar kesilse idi nasıl iletişim sağlanacaktı. İletişimi alternatif bir kanalda sağlayabilecek miydik. Tek kullandığımız şey jandarmanın telsiz sistemi. Bunların arayışıyla ile birlikte böyle bir merkezin kurulması ihtiyacı doğdu. Bu sistem ayrıca Cumhurbaşkanlığımızın sistemine entegre. Kent genelinde bulunan MOBESE, EDS, akaryakıt istasyonlarındaki güvenlik kameraları gibi çeşitli kameraları da buraya entegre ediyoruz.”

UYDU TELEFONLARIMIZ VAR

Sezer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Buraya Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, bütün sistemleri buradan görebileceğiz. Kırıkkale’de olağan üstü bir durum olduğu zaman elimizdeki drone ile görüntü alarak bu görüntüleri direkt merkezlere aktarma imkânı bulacağız.  Doğru bilgiye ulaşma ve anında olaya doğru şekilde müdahale etme anlamında drone ile görüntüler ciddi derecede katkı sağlayacak. Bu sistem çok büyük bir sistem. Olaya en yakın bulunan ekiplere kısa sürede bilgi verilerek müdahalelerde bulunabilecekler. Alternatif olarak bizim uydu telefonlarımız var. Bütün valiliklerimizde, kaymakamlıklarımızda bakanlığın ilgili birimlerinin hepsinde uydu telefonlarımız var.”

WHATSAPP YERİNE MUHATAP SİSTEMİ

“Bunu besleyecek whatsapp benzeri bir yazılımımız var. Artık whatsapp üzerinden yazışmaları kaldıracağız. Muhatap sistemi diye tamamen kendi ekiplerimizin, kendi bilişim uzmanlarımızın geliştirmiş olduğu bir sistem. Muhatap sistemi whatsapptan daha gelişmiş ve daha güzel bir program.  Onların 6 aydır güvenlik testleri yapılıyor. Yaşadığımız böle her an, her riski taşıyabilen bir bölge.  Her an başımıza bir iş gelebilir, beklenmedik bir olay ile karşılaşabiliriz. Bir sürü terör örgütlerinin odağı durumundayız.”

DETAYLI ŞEKİLDE GÖRÜLEBİLECEK

“Bunun için biz iletişim ve teknolojiyi son derece iyi kullanmamız gerekir. GAMER dediğimiz bu sistem, şuanda 112’lerde bunlara entegre. 155’e, 156’ya gelen çağrılar hemen buralardan da görülebiliyor. Nereden, hangi mahalleden, hangi sokaktan gelmiş bunların hepsi detaylı şekilde görülebilecek. Bu sistem acil bir durum olduğunda müdahale edebilecek bir merkez. Yeni çağrı merkezi binamız bittikten sonra zaten burayı oraya taşıyacağız. Acil bir durum olduğunda anında müdahale etme imkânımız olacak” dedi. Daha sonra ilgili müdürler ile merkez hakkında bilgi alışverişi yapıldı.

Haber-Foto: Ahmet Gökdemir

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.