1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 5 gram tuz yeter!
5 gram tuz yeter!

5 gram tuz yeter!

Kırıkkale Valiliği yemekhanesinde tuz tüketimi ile ilgili Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından bilgilendirme standı açıldı. BİLGİLENDİRME...

A+A-

Kırıkkale Valiliği yemekhanesinde tuz tüketimi ile ilgili Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından bilgilendirme standı açıldı.

BİLGİLENDİRME YAPILDI

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen organizasyonda Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü personeline günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı ve fazla tuz tüketimi ile ilgili hastalıklar konusunda bilgilendirme yapıldı. Vali Ali Kolat ve İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Defterdar Mehmet Erkınay, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Turgut Çiçek, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin ve İl Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Berrin Cebeci ‘nin de katılımlarıyla gerçekleşen etkinlikte özellikle günlük alınması gereken tuz miktarı ile rutin kullanılan tuz miktarı karşılaştırılmasını gösteren temsili tüpler dikkat çekti .

SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Farkındalık çalışmasını organize eden Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş yaptığı açıklamada;” Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde multidisipliner bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için tuz tüketiminin azaltılmasına çalışma yapılması gerekliliği gündeme gelmiştir. Bakanlığımızca aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri  “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı (2011-2015)” uygulanmaktadır”

5 gram tuz yeter2BAZI HASTALIKLAR TUZ TÜKETİMİ İLE YAKINDAN İLİŞKİLİ

“ Ülkemizde ilk on ölüm nedeni içerisinde iskemik kalp hastalıkları 1.sırada, hipertansif kalp hastalıkları 6.sırada, inflamatuar kalp hastalıkları ise 10. sıradadır. Temel hastalık gruplarına göre ölüm nedenleri sıralamasında ilk iki sırada kronik hastalıklar yer almakta ve kardiyovasküer hastalıklar yüzde 48 ile ilk sırada yer almaktadır. Bu hastalıklar tuz tüketimi ile yakından ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gramdan  az  olarak önermektedir”

ÜLKEMİZDE GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ 15 GRAM

“Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp hastalıkları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması etkilidir. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir ilişki vardır. Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve kardiyovasküler hastalıklar azalmaktadır. Tuz tüketimi günde 10 gramdan 5 grama indirildiğinde inme geçirme hızı yüzde 23, kalp damar hastalıkları hızı yüzde 17 azalmaktadır.  Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram iken Türkiye’deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 15 gramdır. Ülkemizde tuz tüketimi önerilen değerlerin üç katı kadardır” dedi.

Bu haber toplam 372 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.