Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

2023 Yılında Kaybettiklerimiz (50)

2023 Yılında Kaybettiklerimiz (50)

metin-uca.webp

Metin Uca! (Sunucu - Yazar - Seslendirme Sanatçısı)

Sunucu, yazar, seslendirme sanatçısı. Metin Uca, 1961 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Hakkârili, annesi Söğüt, Bileciklidir.

Küçük bir bürokrat ailesinin çocuğu olarak ömrünün büyük bölümünü Ankara ve İstanbul’da geçirdi. İlk, Orta ve Lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Kimya Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Tiyatro ve gazetecilik eğitimi aldı. Van Erciş’te askerliğini tankçı asteğmen olarak yaptı. 1987 yılında Anadolu Ajansı’nın sınavını kazanarak muhabirlik hayatına başladı. 1989 yılında TRT’ye geçti.

1999 – 2000 yıllarında TRT’ de televizyoncu olarak çalışmaya başladı ve kuruluşundan itibaren Kanal D Ankara bürosunda muhabir olarak görev yaptı. Anadolu Ajansı, TRT, Kanal D, Milliyet EP Dergisi, Show TV, ATV ve Star televizyonlarında muhabir ve programcı olarak çalıştı. 1999 yılından itibaren kendi özgün sabah programları, yarışma programları ve sahne gösterileri ile İstanbul’da çalışmaya başladı. Geniş toplumsal kesimlerin sevdiği programlara sunucu, yapımcı olarak imza attı.

CHP içinde etkin olarak siyasetle uğraştı. 1999 yılından sonra "Günaydın Türkiye" adlı sabah haberleri programı ve 2002 yılında yayımlanmaya başlayan "Passaparola" adlı yarışmayla tanındı. Yarışma 9 sene yayımlandı ve 740. bölümü ile ekranlara veda etti. TRT’de 180 bölüm yayınlanan Miras adlı programların sunucusu ve yaratıcı ekibinde yer aldı.

Tek kişilik gösterilere de çıkan ve seslendirme çalışmaları yapan sanatçı, 2004 yılından bu yana bir kitap üzerinde çalışıyordu.

3 Şubat 2022 tarihinde, İstanbul havalimanında "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme" suçundan gözaltına alındı.

Eserleri:

- Her Tuzluğum Var Diyene Hıyarla Yetişemedim.

- Yes Yerine Orrayt Demek Caiz midir Hocam?.

- Tüh.

- Alışmadık Gözde Lens Durmaz,

- Her Book’a Maydanoz.

Kitapları toplam 300 bine ulaşan satış rakamıyla yaşadığımız günlere neşeli bir bakış ortaya koymaktadır.

Çok sayıda gazetecilik ve televizyonculuk ödülünün sahibidir.

Tüm sokak hayvanlarının hamisi, koruyucusu olan ve “iyi sandığı derecede” İngilizce bilen Metin Uca evsiz ve hiç çocuk babasıdır.

Metin Uca’nın resmi web sitesinde;

“Metin Uca söz veriyor” yazısı okumaya değer!

Cesur çocuklardık o zaman. Sadece kendi için değil, zorda kalmış, ezilen, sıkıştırılmış sesi çıkartılamayan herkes için kardeşçe, eşit hayallerle, hayatın her alanında anlamlı uğraşlar veren saf çocuklardık.

Ülkesi ve insanı için elde ettiği tüm değerleri paylaşan, birikimlerimizi özgürce eşit bölüşebilen çocuklardık. Çünkü 68 kuşağı abilerimizden de öyle görmüştük. Onlar yaşamlarını da vermişlerdi en bahar dönemlerinde. Sonra ülke savruldu, hayatı vasatlaştırma girişimleri ardı ardına başarılı oldu. Biz tutunmakta zorlandık. Yine eski günlerin enerjisi ile ne yaparsak yapalım, ne kadar katkı sağlarsak sağlayalım, hem kendimiz hem halkımız için hayallerimizi kırdılar. Çok örselendik, sürüklendik, ezildik ve yok sayıldık.

Tabii biraz da yaşlansak da yine delikanlı çarpan kalbimizle, yine de yenilsek üst üste, insan toz konduramıyor o hayallerine. Lafı dolandırmayacağım, yılgınlık da değil ama bu fotoğrafı çekip getiren arkadaşım gösterince birden, Bülent Ortaçgil abinin o muhteşem “pencere önü çiçeği” şarkısı geliverdi aklıma.

Hayallerim, kavgalarım, iyi şeyler yapma çabasından vazgeçmesem de özgür köpüklü deli dalgalar yerine havuzun dingin sularında yüzdüğümü fark ettirdi hayat bana. Bir fotoğraftan ne olur demeyin, rahat batmalı bana ve ben dönmeliyim o dalgalara ve denizine. Kendimi avutmuyorum, kandırmıyorum, neyi iyi yapıyorsam onu yapmak için döneceğim ve asla kötü, ucuz şeylerle beni hatırlamayacağınız anlamlı uğraşlardan mahrum etmeyeceğim. Söz olsun size!

3 Kasım'da Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde araç kullanırken yaşadığı rahatsızlık sonrası trafik kazası geçiren ve şah damarlarının tıkalı olduğu ortaya çıkan ve yoğun bakımda tedavisi devam eden Metin Uca'nın entübe edildiği açıklanmıştı.

Ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlar sonucu 17 Kasım 2023 tarihinde tedavi gördüğü hastanede, 62 yaşında aramızdan ayrıldı.

Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

Bu yazı toplam 958 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi