Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

2020 Yılında Kaybettiklerimiz (72)

2020 Yılında Kaybettiklerimiz (72)

kose-yazisi--alaattin-karaer1-cahit-tanyol.jpg

Cahit TANYOL!

(Sosyoloji Profesörü, Sosyolog, Akademisyen, Yazar, Şair)

Şair ve yazar, sosyolog, akademisyen, profesör  Cahit Tanyol, 1914 yılında Gaziantep’in Nizip ilçesinde doğdu.

     Şair ve çevirmen Tuğrul Tanyol’un babasıdır. Nizip Cumhuriyet İlkokulu, Adana Öğretmen Okulu, Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Edebiyat Bölümü, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunudur.

     Türkçe, edebiyat ve felsefe öğretmeni olarak Yozgat Lisesi, Çorum Ortaokulu, İzmir Tilkilik Ortaokulu, İstanbul Eyüp Ortaokulu, Taksim ve Haydarpaşa liselerinde görev yaptı. 1944 yılında “Schopenhauer’da Ahlâkın Temeli” adlı tezi ile yüksek lisansını bitirdi ve 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine sosyoloji asistanı olarak girdi. “Haz ve Elemin Ahlâkta Yeri” adlı çalışmasıyla doktorasını tamamladı ve “Örf ve Adetler Sosyolojisi Açısından Sanat ve Ahlâk” adlı takdim tezi ile 1953 yılında doçent, 1961 yılında profesör oldu. Öğretim üyeliği ile birlikte 1972-82 yılları arasında Sosyoloji Enstitüsü Müdürlüğü ve bölüm başkanlığı yaparak emekliye ayrıldı.

     Prof. Cahit Tanyol, üniversitedeki görevi sırasında bilimsel yetersizliklerini ileri sürerek, Turhan Yörükân ile Ayda Yörükân adlı iki asistanın üniversiteden ihracını istemişti. Bunun üzerine bu iki asistan da bir bildiri yayımlayarak, Tanyol’un bilimsel yetersizliğini ileri sürdüler. İddialar basında yankı bulunca olay bir çatışma düzlemine taşınarak yazarlar arasında uzun süre tartışma konusu oldu. Olay, Türkiye Büyük Millet Meclisine kadar intikal etti.

     Tanyol’un “Gurup, Taşbaşta Akşam” başlıklı ilk şiirleri İsmail Habip Sevük’ün Adana Maarif Emini iken çıkardığı Maarif Mecmuası’nda yer aldı. Şiir ve yazıları, 1928 yılından 1932 yılına kadar Servet-i Fünûn, Yenilik, İçtihat; sonraları Aramak, Varlık, Değirmen (1942-44, 12 sayı), Akademi, İnsan, Aile Küçük Dergi, Yeni İnsan, Yön, Hisar, Realite, Türk Yurdu dergilerinde yayımlandı. Yeni Sabah, Cumhuriyet, Milliyet, Son Telgraf, Güneş sürekli olarak yazdığı gazetelerdir. Fransızca ve Türkçe yayımlanan Realite dergisinde çıkan Seyahate Davet adlı şiiriyle birincilik kazandı. 1957 yılından itibaren İngiltere, Fransa ve İspanya’yı gezip gördü. Bu ülkelerde düzenlenen uluslararası sosyoloji kongrelerine katıldı.

     Cumhuriyet, Milliyet, Güneş Sabah gibi gazetelerde yazdığı köşe yazılarından bir bölümünü 2014 yılında ‘Sancılı Toprak’ adıyla okuyucuyla buluşturdu. Son olarak 1991-2003 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ders verdi.

     Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Türk Sosyolojisi Derneği, Yahya Kemal’i Sevenler Derneği, Turing Kulübü üyesiydi.

 Eserleri:

 Şiir: Kuruluş ve Fetih Destanı, Son Liman (bütün şiirleri), Düş Yorgunu (tüm şiirleri).

Deneme-İnceleme: Örf ve Adetler Sosyolojisi Bakımından Sanat ve Ahlâk, Sosyal Ahlâk - Laik Ahlâka Giriş, Peşke Binamlısı Köyü, Eylen Köyü, Sosyolojik Açıdan Din-Ahlâk-Laiklik ve Politika Üzerine Diyaloglar, Hocamız Fındıkoğlu, Atatürk ve Halkçılık, İşçi Hakları (haz. Cahit Tanyol... ve diğerleri), Türk Edebiyatında Yahya Kemal, Türk Edebiyatında Yahya Kemal, Laiklik ve İrtica, Çankaya Dramı, Türklerle Kürtler, Schopenhauer’da Ahlâk Felsefesi, Neden Türban Şeriat ve İrtica, Hoca Kadri Efendi’nin Parlamentosu, Sancılı Toprak.

     11 Ağustos 2020 aramızdan ayrılmıştı. Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

 *     *     *     *     *

kose-yazisi--alaattin-karaer2-ulku-asaroz.jpg

Ülkü AŞARÖZ!

Müzisyen, oyun yazarı, eğitimci ve tiyatro sanatçısı, Ülkü Aşaröz 1970 yılında İstanbul’da doğdu. Çocuk yaşlardan itibaren almış olduğu piyano ve temel bale dersleri ile sanatla tanıştı. Sanat aşkı ile büyüdü. Ortaokul ve lise yıllarında müzik otoriteleri; Muammer Sun, Cenan Akın, , Selahattin Evcil ve Sabahat Tekebaş'tan aldı. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi DTCF Oyunculuk Ana Sanat Dalı Bölümünde tamamladı. 1989'da Ankara'da öğrenci olduğu dönemde ilk profesyonel çalışmalarını; dans tiyatrosu, müzikaller, çeşitli cıngıllar, tiyatro ve reklam müzikleri üzerine gerçekleştirdi. Yine üniversite yıllarında hocası Prof. Dr. Nurhan Karadağ ile dans ve müzikal üzerine çalışmalar yaptı.

     2000 yılında düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda TRT'nin seçtiği sekiz kişiden oluşan jüri kurulunda yer aldı. 3 yıl boyunca Dünya'nın çeşitli ülkelerinden gelip Türkiye'de öğrenim gören üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Dünya Renkleri Korosu'nun şefliğini yaptı.

Yıllarca eğitmen olarak her yaştan topluluğa çeşitli eğitim kurumlarında uygulamalı sahne ve ileri oyunculuk teknikleri dersleri verdi. 2002a TRT için hazırlanan sigaranın zararlarını anlatan Nefes Al adlı parçası ve klibiyle TRT Teşvik Ödülü’nü aldı.

     2020 yılında senaryosunu yazıp, müziklerini hazırladığı Uyan Tanrıça adlı müzikli tiyatro eseri son çalışması oldu.

Çalışmaları:

Nefes Al - (TRT Teşvik Ödülü).

Kara Pasta – Tiyatro.

Kadehimde Balık – Single.

Hesapta Aşk – Single.

Uyan Tanrıça – Tiyatro.

Kanser hastalığı mücadele eden Ülkü Aşaröz, 13 Ağustos 2020 tarihinde 50 yaşında aramızdan ayrılmıştı..

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun

Bu yazı toplam 988 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi