Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

2019 Yılında Kaybettiklerimiz (7) Yalçın MENTEŞ!

2019 Yılında Kaybettiklerimiz (7) Yalçın MENTEŞ!

Sanat kalemi

kose-yazisi--alaattin-karaer-001.jpg

 

     Yıllar nasıl geçiyor. Hani derler ya! Göz açıp kapayıncaya kadar. Benden üç yaş küçük Yalçın Menteş’in doğum yerinin İzmir Tire olduğunun öğrenince yıllar öncesine gittim. Kısaca bahsetmeden geçmek istemedim. Kayseri’de lise son yıllarımdı. Yeni polis olan ağabeyimin polis okulundan üç arkadaşının tayini Kayseri’ye çıkmış. Kendisininki de Hatay’ın Reyhan’lı mı, Hassa mı kazasına çıkmıştı, tam hatırlamıyorum. Gerçi iki ilçede de görev yaptığını hatırlıyorum. Arkadaşlarına bizim adresi vermiş, sizlere yardımcı olurlar diye. Üç bekar genç polis. Onlarda benden iki üç yaş büyük sayılır. Hiç bilmedikleri bir şehirde ilk kez göreve başlama, heyecanını,  anadan babadan ayrılığın verdiği hasretliği ilk kez tadacaklardı. Tanıştık, babamlar yardımcı oldu. Üçüne bir ev kiralandı. Bizde arkadaş olduk. Birlikte geziyorduk çoğu zaman. Ben Liseyi bitirip, İzmir’e Ege Üniversitesine okumaya giderken, polis arkadaşlardan Nusret’in İzmir Tire’li olduğu gündeme geldi. Ailesi ordaymış. Adresi verdi. Ailesine çok düşkündü. Bende söz verdim gidince onları ziyarete giderim diye!  Tire’ ye gidişim 40 yılı geçti.

     Yine Bornova kız yurdundaki oda arkadaşlarından Tümay isimli kız’da Tire’liydi. Tire’yi böylece öğrenmiştim. Yoksa Tire’yi nereden bilecektim.

     Sanat dünyasından yıldızlar kaymaya devam ediyor…

     Tiyatro sanatçısı ve televizyon oyuncusu, Production reklam ajansının kurucusu Yalçın Menteş, 1960 yılında İzmir Tire’de doğdu. İlk, orta ve lise’yi İzmir’de tamamladı. Liseyi bitirdikten sonra, İzmir’deki halasının yanında muhasebecilik yaptı. Tiyatroya, 28 Eylül 2013 yılında aramızdan ayrılan, Yazar ve avukat Turgut Özakman’ın “Darılmaca Yok” adlı oyunuyla başladı.

     1983 yılında İzmir’de 45 kişilik kadrosuyla bir cep tiyatrosu kurdu. 1987 yılında tiyatro çalışmalarını daha rahat olarak sürdürmek üzere İstanbul’a yerleşti. 1995 yılında “Dikkat Yalçın Menteş” adlı tek kişilik oyununu sahneledi. Türk Büyükleri Ansiklopedisi’nden etkilenen sanatçı, “100 Ünlü Yüz” adlı oyunuyla ülkemiz gündemindeki kişileri sahneye taşıdı.

     TRT’deki bazı programlara küçük güldürü bölümleri hazırlayan sanatçı, 1999 yılında Star Tv’de yayınlanan “Çarli” ve başrollerini Mehmet Ali Erbil ile paylaştığı “Tatlı Kaçıklar” adlı diziyle televizyon dünyasında yerini aldı. Tatlı Kaçıklar dizisindeki Rafet rolüyle milyonların hayranlığını kazandı.

     “İçki bütün kötülüklerin anasıdır” sözü boşa söylenmemiştir. Sanatçıda alkol yüzünden 3 evini satmış ve kendi deyimiyle dibe vurmuştur. Yine alkol yüzünden eşinden boşanmış yuvası yıkılmıştı. Tedavi gördükten sonra boşandığı eşiyle, 3 yıl sonra tekrar evlenmiştir. “Yolluk” adlı oyunuyla alkolizmle savaşa destek olmuştur.

     Yine bir söz vardır; “Kanserden değil, geç kalmaktan kork” diye!

     Aynı zamanda 30 yıldır diyabet hastası olan sanatçıda geç kalmıştı. Diyabet, kalp ve damar hastalıkları derken, 12 Nisan 2013 tarihinde damar tıkanıklığı nedeniyle sağ bacağı diz üzerinden kesilmişti.

     Rol aldığı bazı tiyatro oyunları: Darılmaca Yok, Dikkat Yalçın Menteş, Ünlü Yüz, Konuşan Törki, Bir Millet Eğleniyor, Yolluk, Eros pansiyon, Yiyoz İçiyoz Ödemiyoz…

     Rol aldığı bazı filmleri: Babamın Ceketi, Hamileyim Hamile,

     Rol aldığı bazı Tv dizileri: Doksanlar, Akasya Durağı, Yalancı Romantik, Yalancı Yarim, İnadım İnat,  Sevda Tepesi, Cennet Mahallesi, Çarli, Hayvanlara Dokunduk, Tatlı Kaçıklar, Mahallenin Muhtarları.

     Tv programı: Yalçın Menteş Show.

     Sağlık durumu kötüleşen Yalçın Menteş, bir hafta önce yoğun bakıma kaldırılmıştı.

     Bir yıldız daha kayıyordu!

     07 Şubat 2019 tarihinde aramızdan ayrıldı.

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

 

Bu yazı toplam 678 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi