Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

2019 Yılında Kaybettiklerimiz (44) Özdemir NUTKU!

2019 Yılında Kaybettiklerimiz (44) Özdemir NUTKU!

kose-yazisi---alaattin-karaer-001.jpg

7 yaşında piyanoya başlamış ve 1949 yılında ilk ve son klasik piyano konserini verdikten sonra 50'li yıllarda bir caz kuarteti kurarak caz piyanisti olarak tanınmış, tiyatro bilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen, Özdemir Nutku ismi yabancı değildi, fakat ölümünü aylar sonra öğrenmiş bulunuyordum.

     1931 yılında İstanbul’da doğdu. 01 Ekim 2018 tarihinde ölen babamla aynı yılda doğmuşlar.

     1942 yılında Robert Kolejine girmiş ve hazırlık sınıfları ile beraber sekiz yıl orta eğitimin ardından 1950 yılında B.A. derecesi ile mezun olmuştur. Okulun Temsil kolunda amatör olarak çeşitli roller oynayan Özdemir Nutku, 1946 yılında Kadıköy Süreyya Sinemasında sahnelenen Franz Lehar’ın Tarla Kuşu operetinde ilk kez profesyonel oldu.

     1950 yılında ailesi ile Ankara’ya taşındıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine bir yıl devam etmiş, 1952 yılında aynı Üniversitenin Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Kürsüsüne yazılmıştır. 1950 yılında da ilk şiir kitabı Eller yayımlanmıştır.

     1956 yılında Üniversiteden mezun oldu, aynı yıl bir bursla Almanya’ya gitmiş ve Göttingen kentindeki Georg-August Üniversitesi, tiyatro bölümüne alındı. Burada Göttingen Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Heinz Hilpert’in üç yıl boyunca asistanlığını yaptı. Almanya’daki çeşitli özel tiyatrolarda oyunlar sahneye koydu. 1959 yılında da mezun olarak Türkiye’ye döndüğünde Ankara üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Enstitüsü'ne asistan olarak alındı.

     Birçok uluslararası kongrede ülkemizi temsil eden ve aynı zamanda oyun sahneleme hocası ve tiyatro yönetmeni olan Özdemir Nutku, bu zamana kadar yüze yakın oyun sahnelemiştir.

     1990 yılının Ekim ayında, Viyana’daki "Tiyatro Zirvesi"nde “Dünya Tiyatro Eğitimi Enstitüsü”nün kurucularından biri olarak bu Enstitü'nün Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

     1990 yılında kurduğu İzmir  “Şehir Tiyatroları”na 1991 yılında Genel Sanat Yönetmeni olarak atandı. Aynı yıl, Türkiye'nin ilk "Kamyon Tiyatro"sunu yaptı ve gezici çocuk tiyatrosunu kurdu. Böylece, tiyatroyu, tiyatroya hiç gitmemiş çocukların ayağına götürdü. Güzel Sanatlar Fakültesi'nde dekan yardımcılığı ve dekanlık yapan yazar, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü ve aynı fakültenin Sahne Sanatları Bölümü Başkanıyken 12 Ocak 1998 tarihinde yaş haddinden emekli oldu. Aynı fakültede iki yıl ders verdikten sonra, 2000 yılı başında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Yakın Doğu Üniversitesi’nde Sahne Sanatları Fakültesi'ni kurdu; bu fakültenin kurucu dekanı olarak görev yaptı. 2002 Ekim ayından itibaren, İzmir’de kurduğu bölümde bazı lisans, yüksek lisans ve doktora derslerini sürdürdü ve yeni kitaplar üzerinde çalıştı.

 

    Ödülleri:

   1965 - Erlangen’de (Almanya) düzenlenen Uluslararası Tiyatro Şenliğinde Savaş Oyunu’nu sergilemesindeki başarısı için En İyi Yönetmen Ödülünü,

     1965 - Nancy (Fransa) Uluslararası Tiyatro Şenliğinde Pabuççu Ahmet’in Maceraları’nı sahnelemesindeki başarısı için Özel Mansiyon,

     1967 - Nancy Uluslararası Tiyatro Şenliği G. Dilmen’in Midas’ın Kulakları oyun düzeni için Özel Bröve,

     1979 - Meddahlık ve Meddah Hikâyeleri adlı kitabı için Millî Kültür Vakfı Büyük Edebiyat Ödülünü,

     1984 - Ulvi Uraz Tiyatro Ödüllerinde En İyi Yönetmen Ödülünü,

     1989 - Tiyatro ve TV dalında Türkiye Yazarlar Birliğinin Tiyatroya Katkı Ödülünü,

     1991 - Salihli Belediyesinin Dionsos Büyük Ödülünü,

     1993 - Kültür Bakanlığının Tiyatro Araştırma-İnceleme Ödülünü aldı.

     1953 yılından beri çeşitli sanat ve edebiyat dergilerinde 1,800'ün üstünde araştırma, inceleme, eleştiri ve deneme yazmıştır. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun üyesiydi.

 

    ESERLERİ:

    Şiir:Eller, Üç Nokta, Bölük Yaşantı, Bir O Kuşlar,Uzun Atlar Vadisi.

   Araştırma-İncelemelerinden bazıları: Tiyatro ve Yazar, Oyun Yazarı, Tiyatro Yönetmeninin Çalışması, Türkiye’de Brecht, Yaşayan Tiyatro, Meddahlık ve Meddah Hikâyeleri, Dram Sanatı, Zümrüdüankanın Külleri, Gecenin Maskesi, Oyunculuk Tarihi,  Oyun-Çocuk-Tiyatro.

    Oyun: Merdiven, Köprü, Savaş Oyunu, Almancası: Kriegsspiel, Çiçek, Söylev, Büyükbaba.

    Kolaj:Kül Altındaki Kor (Çehov-Nutku).

    Senaryo:Muhsin Ertuğrul (Kültürel belgesel, dramatizasyon 20 dakikalık tv senaryosu; gösterim: TRT-Ankara), Türk Tiyatrosu (Kültürel belgesel dramatizasyon. 40’ar dakikalık 10 diziden oluşan tv senaryosu, gösterim: TRT 2, Ankara).

    Çevirilerinden bazıları: Çağdaş Amerikan Şiirleri, Yolculuk Günlüğü, Göktaşı, Romeo ve Juliet , Kral Lear, At, Tiyatrocu, Edirne Günlüğü, Bir Casusa Ağıt, Kafkas Tebeşir Dairesi…

     8 Kasım 2019 günü sabah saat 6.30 sıralarında kalp yetmezliği nedeniyle aramızdan ayrıldı.

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

Bu yazı toplam 1028 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi