Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

2019 Yılında Kaybettiklerimiz (18) Şevket UĞURLUER!

2019 Yılında Kaybettiklerimiz (18) Şevket UĞURLUER!

Sanat kalemi

kose-yazisi--alaattin-karaer-007.jpg

Bakın, müziğe ilkokul sıralarında mandolinle başlıyor. Piyanist ve orkestra şefliği yapıyor. Aynı zamanda mimar. Devasa gazete binalarının ‘Kontrol Mühendisliği’ni de başarıyla yapmış bir değer!

Şevket Uğurluer!

Türk pop müziğinden rock and rolla, cazdan bluesa kadar birçok türde müziği yorumlayan sanatçı 1938 yılında İstanbul’da doğdu.

İlk profesyonel çalışmalarını 1955 yılında yaptı. Müfit Kiper’in Erol Büyükburç, Kanat Gür, Ay-Feri, Tanju Okan, Vasfi Uçaroğlu ve Şerif Yüzbaşıoğlu ile birlikte kurduğu Müfit Kiper Orkestrası’nda yer aldı.

1956 yılında İstanbul’da oynana ve Türkiye’nin 3-1 kazandığı Türkiye-Macaristan Milli maçı sonrasında, bir çok taş plaklar yanı sıra Şevket Uğurluer ve arkadaşlarının “Metin Geliyor Metin”i de çıkarılmıştı.

1961 yılına kadar çeşitli orkestralarda çalıştı. Kendi orkestrasını kurarak İstanbul gece kulüplerinde çalışmaya başladı. Aynı yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden yüksek mimar olarak mezun oldu.

1960 yıllarında Türkçe sözlü hafif batı müziği dalında plakları basıldı.

1963 yılında kendisinin kurduğu saksofonda Hirant Lüsikyan, Pianoda Temkin Işıkgözlü, bateride Aydın Erdener, kontrabasta Vural Cantürk ve vokalist Haldun Özdenizmen orkestra şefliğini de kendisinin yaptığı kadrosuyla Şevket Uğurluer ve arkadaşları Türkçe şarkılardan ''Tombalacık Halimem'', ''Ana Beni Eversene''yi icra ederken yabancı ünlü yapıtlardan da örneğin Tom Jones'un ''Not Responsible''ı çalıyorlardı. 1964'te ''Mahmudum'', ''Hapishane Çeşmesi'', ''If I Had A Hammer'' gibi parçalar repertuarlarında iken ''Gözleri Aşka Gülen'' isimli yarı İngilizce yarı Türkçe parçalarıyla isimleri daha da çok ünleniyordu.

1965 yılında Ezgi Plak tarafından “Spor Serisi” kapsamında yayınlanmış sözlerini Halit Kıvanç’ın yazdığı bir şarkı (“Meşin topun kralı / Goller goller sıralı / Ağlar bile delindi / Metin topa vuralı”) ve Halit Kıvanç anlatımıyla “Kralın Golleri”nin yer aldığı bir Şevket Uğurluer 45liği çıkarıldı.

1990 yılında Türkiye Eurovision Şarkı Yarışması elemelerinde finale kalanlardan biri de Şevket Uğurluer'in müziğini yaptığı Rüya Ersavcı, Can Uğurluer & Gülgün Yıldız tarafından yorumlanan sözleri Can Uğurluer'e ait ''Hep O Şarkıları Söyle'' yarışmada ikincilik aldı.

Bir dönem müziği bırakarak mimarlık yaptı. Daha sonra yeniden müziğe döndü. 1991 yılında Ülkemizi Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil eden ve 44 Puan alarak 12. ci olan İzel Çeliköz, Reyhan Soylarcı & Can Uğurluer’in seslendirdiği, sözü Aysel Gürel’e ait “İki Dakika” adlı şarkının müziğini yaptı.

Dön bak sen de haydi bak günler dönecekmiş gibi

Geçiyor oysa, bunu unutma

Yine de yıllar geçecek aslında yaşa yeter ki

Gidene aldırma, doya doya iki dakika…

TRT’de 20 yılı aşkın aralıksız devam etmiş olan “Anılarla Müzik” adlı programı hazırlayıp sundu.

“25. İstanbul Caz Festivali” kapsamında “Yaşam Boyu Başarı Ödülü!ne değer görülmüştü.

Albümleri: Anılarla Müzik, Anılarla Müzik 2, Best of Lounge, Jazz Lounge 56, Songs.

Popüler şarkıları: Not Responsible, Anılarla Müzik, You Mean Everything to Me, Anılarla Müzik Gren Fields, Anılarla Müzik.

22 Nisan 2019 tarihinde aramızdan ayrıldı. Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

Bu yazı toplam 3981 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi