Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

2017 Yılında Kaybettiklerimiz (39)

2017 Yılında Kaybettiklerimiz (39)

Ali KIZILTUĞ!

alaattin-karaer--kose-yazisi-042.jpg

Zehirden Bal Olmazımış

 

Nasıl aldanmışım vefasız yara
Meğerse cahilden yar olmazımış
Şekere katsalar gitmez acısı
İnandım zehirden bal olmazımış

Her kaşı karaya eyleme havas
Hayatın boyunca edersin savaş
Koyunun yününden dokunur kumaş
Keçinin postundan şal olmazımış

Cihana hükmeden sen olsan devlet
Huzursuz sarayın köşkü mezar et
Yar ile hoş geçin isteme servet
Daha ondan güzel bal olmazımış

Kızıltuğ’um başsız gövde yürümez
Kim nerde ne çekiyi bilinmez
Yüz sene toprakta kalsa çürümez
Aslı altın olan pul olmazımış

“Ne yârimden vazgeçtim, ne sazımdan, ne de vatanımdan vazgeçtim. Nasıl Mursal’dan geldiysem o mazlum, sefil, tertemiz bir köylü çocuğum isem şimdi de aynıyım.” diye kendini ifade eden Halk ozanı Ali Kızıltuğ’da 2017 yılının son ayında aramızdan ayrıldı.

Merhaba Çok Değerli Türkü Dostlarım

Ben ozan Ali Kızıltuğ. 1944 yılında Sivas ili Divriği ilçesi Mursal köyünde dünyaya geldim. 1958 yılında başlama çalmaya başladım. Bağlamaya ilişkin temel bilgileri köyümdeki Abbas Usta’dan öğrendim. İlk yıllarımda başka âşıkların eserlerini ve yöresel türkülerini seslendirdim.

1969 yılında “Asrı Gurbet Harap Etmiş Köyümü” isimli plağım çıktı. Günümüze kadar 103 plak ve 87 albümüm yayınlandı. Yaklaşık 2160 eserim bulunmakta ve bunlardan 152’den fazlası diğer sanatçılar tarafından seslendirildi. 1969’dan bu yana sadece kendi eserlerimi seslendiriyorum. Eserlerimi hazırlarken genellikle önce şiir olarak yazıp sonra onları besteliyorum. Ancak doğaçlama da çalıp söylüyorum.

Aşık Veysel Şatıroğlu ve Aşık Mahzuni Şerif beni en çok etkileyen âşıklardır. Uzun sap bağlamamı hüseyni düzeninde çalıyorum. “Baykuşlara Kalan Köy” ve “Sorma Efendim” adında iki kitabım yayımlandı. Diğer eserlerimi de kitap olarak yayınlamayı düşünüyorum. Memur emeklisi ve 4 çocuk babası olarak halen Ankara’da ikamet ediyorum.

Başarılarımdan dolayı aldığım ödüllerden bir kısmını söylemek isterim.

1971 yılında İstanbul Tepebaşında yapılan ve tüm ozanların katıldığı bir atışma yarışmasında birinci seçildim. Aynı yarışmada Hürriyet gazetesi tarafından ödüle layık görüldüm. 2009 yılında Ankara Gazi Üniversitesi’nde Divriği Vakfı tarafından düzenlenen Cumhuriyet Balosu’nda “Yaşayan En Ünlü Ozan Ödülüne” layık görülerek plaketi ise Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından verildi.  2011 yılında İstanbul’da “Sivaslı sanatçılar Birliği” tarafından düzenlenen “Ustaya Saygı” isimli programda yılın ozanı seçilerek dernek başkanı Ünal Daşlık tarafından onur plaketi verildi. 2012 yılında “Ankara Halk Ozanları Derneği” başkanı Kenan Şahbudak tarafından “Ustaya saygı” ve “Yılın Ozanı Ödülü” verildi.

13 Aralık 2017 tarihinde, Anakara’da tedavi gördüğü hastanede, 73 yaşında aramızdan ayrıldı.

Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

 

 

 

Bu yazı toplam 974 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi