2013 Yılında Kaybettiklerimiz (2)

2013 Yılında Kaybettiklerimiz (2)

Metin Kaçan! Edebiyat dünyamızdan bir kaybımız.  Ağır Roman”ın yazarı olarak tanındı ve bir anda popüler oldu. 1961 yılında, Kayseri’nin antik...

Metin Kaçan!

Edebiyat dünyamızdan bir kaybımız. 

Ağır Roman”ın yazarı olarak tanındı ve bir anda popüler oldu. 1961 yılında, Kayseri’nin antik çağda Sadoora diye anılan İncesu ilçesinde dünyaya geldi. Bir yaşını doldurmadan ailesi ile İstanbul’a taşındılar. Kasımpaşa’da büyüdü ve oranın yaşamını kendine has tarzıyla kaleme döktü. Çeşitli mizah dergilerine kısa öyküler yazarak edebiyat dünyasına adım atmaya başladı.

İlk kitabı; “Ağır roman”, 1990 yılında piyasaya çıktı. Kısa sürede büyük ilgi topladı ve en beğenilen suç ve dram kitaplarından birisi olarak Türk Edebiyatı’nda yerini aldı.

1996 yılında Mustafa Altıoklar yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan “Ağır Roman” da, Okan Bayülgen, Müjda Ar, Mustafa Uğurlu ve Savaş Dinçel gibi başarılı oyuncular rol aldı. Altın Portakal Film Festivali’nde, “En İyi sanat Yönetmeni”, “En İyi yardımcı Erkek Oyuncu” ve “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dallarında ödüle layık görüldü.

metin kacanAğır Roman kitabı, 2003 yılında Fransızca’ya çevrilerek bu ülkede de yayınlandı.

Metin Kaçan, daha sonra tiner ve uçucu madde kullanan sokak çocuklarının yaşamının anlatıldığı “İstedikleri Yere Giderler” adlı çizgi roman çalışmasına Kemal Aratan ile beraber imza attı.

“Fındık Sekiz” adlı ikinci romanı, 1997 yılında yapı Kredi yayınları tarafından yayınlanmasından bir yıl sonra Almanca’ya çevrilerek bu ülkede de yayınlandı. 9 yazar 9 öykü başlığıyla yayınlanan öykü antolojisi “Yalancı Öyküler”in” kadrosunda yer aldı.

Eserleri; Ağır Roman, Fındık Sekiz, Harman Kaplan, Cervantes’in Yeğeni, Yalancı Öyküler, Adalara vapur…

Metin Kaçan, karikatürist, sinema oyuncusu ve yapımcı Hasan Kaçan’ın kardeşidir.

Ağır Roman kitabına kısaca göz atalım:

“Görünmeyeni  görmek, gerçek dünyayı tanımak, sistemin daha da çürütmeye çalıştığı insanların hayatlarına anahtar deliğinden bakmaktır.

Korkak olmayanların en delikanlısı, en harbisidir. Lombakların, kevaşelerin, malbuçların, zarboların, gafticilerin, covinoların, arap sadoların dünyasıdır bu sokaklar.  Arka sokakların bıçkın ama yürekli delikanlıların aynalı dünyası, cilalı cigarasıdır.

Bir kültür metropolülünde yaşamlarına karşılık, o kültürle iletişim kuramayan, sistemdeki çürümüşlüğün ürünü bir toplum kesimindeki insanların evrenidir burası.

Kolera sokağıdır burası…  Gölgelerin anlam taşıdığı, ölümün bacak arasından damladığı, tırnakçıların mekanı  Kolera Sokağıdır.

Kulağı kesik alemci kadınların, Puma Zehra’ların, Tilki Orhan’ların, Fil Hamit’lerin, Gıli Gıli Salih’lerin, yıkık köprülü berber Ali’lerin cennetidir,  çaresizliğidir.

Zevk sofralarının kurulduğu, gecelerin uzun sürdüğü, anlık düşlerin kurulduğu bilmediğiniz arka sokakların dünyasıdır.

Zarların hiçbir zaman düşeş gelmediği, ustura kesiği tutkulu aşıkların olduğu, ölmeyi becerebilen harbi insanların olduğu yeraltı dünyasıdır burası.”

6 Ocak 2013 tarihinde Boğaz Köprüsünden atlayarak intihar ettiği kesinlik kazanmış olup,  ölümünden 16 gün sonra Beylikdüzü sahiline vuran yazarın cenazesi ailesi tarafından tespit edilmiş.

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.